Opinie

'ASV De Dijk is veel meer dan zijn eerste elftal'

ASV De Dijk, dat woensdag tegen Ajax speelt in het bekertoernooi, is veel meer dan zijn eerste elftal, betogen Julius Egan en Loek Wisman van de voetbalclub.

September 2016: Vitesse is voor een bekerwedstrijd op bezoek bij ASV De Dijk Beeld Olaf Kraak
September 2016: Vitesse is voor een bekerwedstrijd op bezoek bij ASV De DijkBeeld Olaf Kraak

Echt als een verrassing kwam het niet. Op het moment dat het grote Ajax uit de bus komt als tegenstander in het KNVB-bekertoernooi, ben je als amateurclub in ieder geval voor even verzekerd van voldoende media-aandacht.

Dit is zeker het geval als je eigen voorzitter vlak voor de loting flink wat olie op het vuur gooit door de betaald-voetbalambities van ASV De Dijk onomwonden uit te spreken in Voetbal International. Hierbij schuwt hij niet de rivaliteit met Ajax stevig aan te wakkeren.

Niet verwonderlijk
Dat reacties niet lang uitbleven, was dan ook niet verwonderlijk. Dat deze zich voornamelijk concentreren op het eerste elftal en alles wat daarmee samenhangt ook niet.

Maar om daarbij gemakshalve een hele amateurvereniging weg te zetten als schoppend en discriminerend tuig, zoals Menno Pot deed in zijn column van 5 oktober, is volstrekt misplaatst.

Dat doet ook absoluut geen recht aan alles wat er bij ASV De Dijk gebeurt. Want achter alle hoogdravende ambities van het eerste elftal gaat een heel andere wereld schuil.

De wereld van een mooie, oer-Amsterdamse amateurvoetbalvereniging. Een club, ontstaan uit een succesvolle fusie tussen Rood Wit-A en ASV Schellingwoude, die in 2021 haar honderdjarige bestaan viert.

Die echte Amsterdamse helden als Patrick en Justin Kluivert, Edgar ­Davids, Martijn Reuser en Ruud Krol voortbracht.

Verschillen overbruggen
Een vereniging waar meer dan vijfhonderd kinderen uit wijken als de Waterlandpleinbuurt, Nieuwendam, het Java-eiland en het Zeeburgereiland elkaar ontmoeten. Waar ze samen sporten en plezier maken en waar dagelijks wordt aangetoond dat sport bij uitstek in staat is om verschillen te overbruggen.

En dat op Sportpark Schellingwoude, een van de meest idyllische locaties in de stad. Dat wij hier mogen voetballen beschouwen wij als een voorrecht, maar wel één waar ook verplichtingen bij horen.

Zo spant de club zich in om deze prachtige sportieve ruimte in hartje Amsterdam voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk te maken. Bijvoorbeeld door Woest Zuid, een sportieve naschoolse opvang, onderdak te bieden in ons clubhuis en op die manier dagelijks heel veel kinderen de mogelijkheid te bieden om op onze velden te sporten, spelen en bewegen.

Verantwoordelijk
Maar ook door walking football voor ouderen te organiseren op ons sportpark, door er re-integratie­trajecten aan te bieden en stageplaatsen te creëren voor mbo- en hbo-studenten.

Julius Egan, jeugdcoördinator van ASV De Dijk Beeld -
Julius Egan, jeugdcoördinator van ASV De DijkBeeld -

Om deze en andere initiatieven te laten slagen, werkt de club nauw samen met tal van maatschappelijke partners uit heel Amsterdam. Daarnaast voelt de vereniging zich verantwoordelijk voor haar nabije omgeving.

Hier geven wij samen met onze speciaal daartoe aangestelde verenigingsmanager invulling aan. Samen met een aantal van onze trainers verzorgt hij sportlessen op scholen en pleintjes in naburige wijken, waar de sportparticipatie relatief laag is.

Niet alleen om daarmee nieuwe kinderen te enthousiasmeren voor voetbal, maar vooral om zo veel mogelijk kinderen in beweging te krijgen. En om dit te bestendigen, denken we bijvoorbeeld na over de oprichting van een nieuwe hockeyclub in het oostelijke deel van Amsterdam-Noord.

Gelijkwaardige faciliteiten
Ook buiten de sport proberen we onze verantwoordelijkheid te nemen. Als hoofdbewoner van het Schellingwouderpark heeft de club ervoor gekozen dit bijzondere groengebied te adopteren en de bewoners van Schellingwoude te helpen met het beheer en onderhoud van het park.

Loek Wisman, jeugdcoördinator van ASV De Dijk Beeld -
Loek Wisman, jeugdcoördinator van ASV De DijkBeeld -

Door te investeren in gelijkwaardige faciliteiten voor alle kinderen hopen wij de motorische en mentale ontwikkeling en bovenal het plezier van deze kinderen te bevorderen. Met als gevolg dat minder kinderen vroegtijdig afhaken en het spelniveau over de hele breedte uiteindelijk omhoog gaat.

In het verlengde hiervan ontwikkelen we een aangepast voetbalaanbod, zodat al onze leden hun favoriete sport op een gepaste manier kunnen blijven beoefenen. Zodoende blijven ze ook langer voor de club behouden.

ASV De Dijk is kortom bovenal een echte ­Amsterdamse voetbalvereniging waar goedwillende ouders en betrokken vrijwilligers veel tijd steken in het creëren van een prettige en veilige sportomgeving voor alle kinderen.

Hierbij beperken we ons niet tot het sportveld, maar besteden we bewust ook veel aandacht en zorg aan onze eigen achtertuin. Een achtertuin vol echte Amsterdammers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden