Astrid Holleeder was niet te stuiten op tweede verhoordag

Op haar tweede verhoordag getuigde Astrid Holleeder op het scherp van de snede tegen broer Willem. Uit de getuigencabine kwam nog net geen stoom. 'Zit ie nou te lachen?!'

Willem Holleeder en zijn advocaat Robert Malewicz in de rechtbank. Beeld ANP
Willem Holleeder en zijn advocaat Robert Malewicz in de rechtbank.Beeld ANP

Dat Astrid Holleeder lang had uitgezien naar de openbare confrontatie met haar broer Willem was op de openingsdag van haar verhoor maandag al wel duidelijk geworden.

Toch, midweeks had ze zich duidelijk verder opgeladen. Meteen bij aanvang van de zitting in 'de bunker' in Amsterdam-Osdorp vloog ze er vol in met details die haar hoog zitten, maar die ze nog niet had durven noemen.

Maandag was het heimelijk door haar opgenomen gesprek de revue gepasseerd waarin broer Willem haar volgens haar zeggen - maar (vrijwel) onverstaanbaar - toevoegde wie begin 2003 de motor had bestuurd vanwaaraf hun zwager Cor van Hout werd geliquideerd in Amstelveen.

"Ik heb die naam niet willen noemen vanwege de veiligheidsrisico's, maar ik heb nu toegezegd gekregen dat ik bescherming blijf genieten. De man die volgens mijn broer de motor bestuurde, is Sjaak B."

Boem.

Liquidatieproces
B. is in het milieu en door getuigen vaak genoemd als betrokkene bij de liquidatie, maar niet onder ede door iemand die het rechtstreeks van Willem Holleeder zegt te hebben. Hij kreeg in liquidatieproces Passage vijfenhalf jaar cel voor wapenhandel. Gaandeweg die slepende strafzaak was hij in Panama van achteren door hoofd en keel geschoten - wat hij wonderwel heeft overleefd.

In één moeite door gooide Astrid er een tweede bekende naam uit. Crimineel Ariën K., Van Houts goede vriend en aanwezig bij de lunch waarna die werd geliquideerd, had volgens haar aan crimineel Gilbert Rommy verteld dat Jesse R. ook bij de liquidatie betrokken was.

"Hij was na de moord op Cor drie dagen doorgesnoven. Hij had er heel veel spijt van, zei Gilbert tegen Ariën."

Voor Jesse R., die in liquidatiezaak Passage levenslang kreeg, geldt hetzelfde als voor Sjaak B.: vaak genoemd in relatie tot een van de beruchtste Amsterdamse onderwereldmoorden, maar niet door een getuige à la Astrid Holleeder. Het is nog onduidelijk of de recherche al gevolgen verbindt aan haar relaas.

De storm ging niet liggen.

Lachen
Astrid zei met een geluidsopname te zullen bewijzen dat ze tegen zus Sonja botenhandelaar Robert ter Haak heeft genoemd als de 'lokker' die de uitvoerders (bewust of onbewust) naar Cor had geleid die dag. Ter Haak, die naast Van Hout stond, is ook doodgeschoten, bij wijze van nevenschade.

Zo rolde de ene na de andere kennelijk opgekropte onthulling uit de getuigenbox. Bij tegenspraak of interrupties was Astrid niet te stuiten.

Na de aankondiging dat ze nog allerlei 'bandjes' heeft waarmee ze zal bewijzen dat door haar broer aangedragen getuigen over haar liegen, begon die luid, smalend te lachen. Vanuit de box, verontwaardigd: "Hoor ik hem nou lachen?!"

Ze praatte geregeld boos door advocaat Sander Janssen heen, die namens Willem aan de beurt was haar te ondervragen. Zij vindt dat de raadsman haar reputatie als advocaat torpedeert.

Rechtbankvoorzitter Frank Wieland probeerde in te breken. "Mevrouw Holleeder. Mevrouw Holleeder. Mevrouw Holleeder! U gaat al in galop. Neemt u van mij aan dat uw reputatie als advocaat bij de rechtbank onberispelijk is."

Jordanees
Nadat ze de ergste stoom had afgeblazen en de druk wat van de ketel was, ging het verhoor zoals het maandag was gegaan. Nu eens antwoordde Holleeders jongste zus rustig formulerend op vragen, dan weer was ze emotioneel en hard. Jordanees.

Dat laatste vooral als de familierelaties aan de orde kwamen of als het ging over de finesses van de zaak-Goudsnip. Dat onderzoek draaide om de erfenis van Cor van Hout die Astrid voor haar zus Sonja heeft 'afgewikkeld' dan wel 'weggesluisd' - het is maar wie je het vraagt.

Volkstoneel
Net als Sonja kreeg Astrid een selectie uit 'duizenden' afgeluisterde gesprekken voor de voeten geworpen waaruit het beeld rijst dat Willem een prima relatie onderhield met zijn familie, die hem vaak ook dankbaar was. Hij lijkt helemaal niet de tiran waarvoor zijn zussen hem uitmaken.

'Volkstoneel', omdat je de 'pater familias' nu eenmaal niet kón tegenspreken, herhaalde Astrid steeds, zoals ook Sonja had gedaan. "Het is de gekte waarin wij leefden!"

Na de laatste koffiepauze, rond half vier, meldde de getuige dat ze 'er echt doorheen zat'. De rechtbank brak het verhoor af tot volgende week vrijdag.

Volg hier alles terug van het tweede verhoor van Astrid Holleeder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden