Astrid Holleeder schetst in boek onthutsend beeld van criminele broer

Astrid Holleeder, de jongste zus van Willem Holleeder, heeft een boek geschreven over haar leven in de nabijheid van een criminele broer.

Het Parool
Willem Holleeder Beeld ANP
Willem HolleederBeeld ANP

De familiekroniek Judas gaat over een gezin dat voortdurend te maken heeft met de dreiging van geweld: eerst van de alcoholistische vader en later van de criminele broer Willem.

Astrid Holleeder, die zelf strafrechtadvocate is, en haar zus Sonja besloten in 2013 op te staan tegen hun broer Willem, die na zijn vrijlating in 2012 tot een cultheld leek te zijn uitgegroeid; hij was onder meer te gast in het tv-programma College Tour (NTR) en kreeg een column in Nieuwe Revu.

De zussen en Willem Holleeders ex-vriendin Sandra den Hartog legden belastende verklaringen tegen hem af, waarna Holleeder opnieuw werd opgepakt.

Geterroriseerd
In 'Judas' schetst Astrid Holleeder het beeld van een gezin dat dertig jaar lang wordt geterroriseerd, bedreigd en afgeperst door hun eigen zoon en broer. Het boek speelt zich af tussen 2012 en heden, en is doorspekt met flashbacks naar een verder verleden in de Jordaan, waar de familie woonde in de Egelantiersdwarsstraat.

Ook schrijft Holleeder gedetailleerd over de verwijdering tussen de vrienden Willem Holleeder en Cor van Hout (die in 2003 om het leven kwam), liquidaties en afpersingen in het criminele milieu.

Door zich als vertrouweling op te stellen, kon Astrid Holleeder dicht in de nabijheid van haar broer verkeren. Ze nam hun gesprekken in het geheim op, met maar één doel: hem levenslang geven.

Judas, uitgegeven door Lebowski Publishers, telt 576 pagina's en ligt vanaf zaterdag in de winkels.

Het Parool presenteert zaterdag een exclusieve voorpublicatie met drie fragmenten uit het boek: over het gezin in de Jordaan in het begin van de jaren zeventig, over de impact van de ontvoering op de naaste familieleden van Willem Holleeder en over de wijze waarop hij zijn zus Sonja afperste. Lees het hier.

Achtergrond

De Amsterdamse rechtbank bepaalde in september dat de verdediging van Willem Holleeder geen inzage krijgt in de deal die zijn zus Sonja sloot met het Openbaar Ministerie (OM) over de criminele erfenis van haar echtgenoot en Heineken-ontvoerder Cor van Hout.

Het OM vervolgt Willem voor zijn vermeende betrokkenheid bij een reeks onderwereldmoorden, waaronder die op Van Hout. Eerder dit jaar kwam daar het beramen van de moord op zijn zussen Astrid en Sonja en misdaadverslaggever Peter R. de Vries bij.

De zaak tegen Holleeder is voor een belangrijk deel gebouwd op belastende verklaringen die de zussen samen met zijn ex Sandra den Hartog over hem hebben afgelegd. De ondervragingen van de zussen zijn sinds de zomer in een impasse beland.

Sonja beriep zich bij de eerste sessie door de nieuwe advocaten van haar broer - Sander Janssen en Robert Malewicz - vrijwel direct op haar verschoningsrecht. Haar raadsman liet toen weten dat ook zus Astrid geen antwoord zou geven.

Volgens Malewizc is het voor een eerlijk proces "van groot belang" dat de zussen kunnen worden ondervraagd. De volgende zitting is op 30 november. Dan wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld.

Zie ook: Astrid Holleeder: 'Hij kan me niet meer stukmaken, want ik ben al alles kwijt' en: Sonja Holleeder: 'Ik moest tossen over de dood van mijn kinderen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden