Update

Astrid Holleeder: 'Hij kan me niet meer stukmaken, want ik ben al alles kwijt'

Onder grote belangstelling getuigde Astrid Holleeder, zus van Willem, vandaag voor het eerst in het openbaar. Niet in de zaak tegen haar broer, maar in het hoger beroep van liquidatiezaak Passage. Het was voor haar een loodzware dag.

Astrid Holleeder wordt niet verhoord in de zaak tegen Holleeder, maar in het hoger beroep in liquidatiezaak Passage Beeld anp
Astrid Holleeder wordt niet verhoord in de zaak tegen Holleeder, maar in het hoger beroep in liquidatiezaak PassageBeeld anp

Astrid Holleeder, zus van Willem, is hoorbaar uitgeput tegen het einde van haar eerste openbare verhoor. In haar getuigencabine in de rechtbank op Schiphol, in het hoger beroep van liquidatiezaak Passage tegen Holleeders medeverdachten, heeft ze een dag lang vragen beantwoord over haar beruchte broer en al wat hij haar heeft toevertrouwd - als één van zijn weinige echte vertrouwelingen.

Ze maakt een krachtige, standvastige indruk, maar breekt soms als ze vertelt hoe haar broer zijn vrienden heeft laten vermoorden. Vaders van kinderen, die ze persoonlijk kent. Of als ze weer intens voelt dat ze haar broer heeft verraden, waardoor die naar haar verwachting levenslang zal krijgen.

In de namiddag beseft ze weer eens de impact van haar relaas op haar eigen leven. 'Iédereen die met mijn broer te maken krijgt, is de pineut. Over mij wordt straks ook een strontkar uitgestort, dat weet ik zeker. Hij gaat me op alle manieren proberen stuk te maken.' Een moment van stilte. Dan, in tranen: 'Maar hij kan me niet meer stukmaken, want ik ben al alles kwijt!' Weer een stilte. Dan: 'Tering, ik ben vijftig jaar en nu zit ik hier zo, ik schaam me dood!'

Holleeder heeft in het verleden geregeld gezegd dat hij zelfmoord zou plegen als hij levenslang zou krijgen. 'Dat doet hij niet, want hij gaat eerst ons laten doodschieten en dán zelfmoord plegen., 'Ons': dat zijn Astrid, haar zus Sonja Holleeder en Sandra den Hartog, één van Holleeders vele exen.

Kamikaze-actie
Astrid Holleeder wist waaraan ze begon toen ze zich tegen haar broer keerde bij de recherche. Ze heeft het lang overdacht, vreest de gevolgen, maar móest wat doen. Ze ondernam met de twee andere vrouwen 'de kamikaze-actie' tegen de beruchte crimineel te getuigen omdat 'het anders nooit zou eindigen' met de moorden in diens opdracht. Willem Holleeder is behept met 'een ongezonde bloeddorst' en was weer volop nieuwe moorden aan het beramen, herhaalt ze in de ochtend.

Al 'experimenterend' nam ze gaandeweg gesprekken met Holleeder op, om te kunnen bewijzen hoe hij haar in vertrouwen nam. Ze beschrijft op beklemmende wijze hoe gevaarlijk dat was. De altijd scherpe Holleeder zou de opname-apparatuur kunnen ontdekken.'Hij vindt het heel normaal me te bevoelen. Controle is geen wantrouwen, vindt hij. Als hij zou ontdekken dat ik opnamen maakte, zou hij me ter plekke dood slaan.'

De getuige voelt 'een gezonde wedstrijdspanning', zegt ze, gezeten in haar getuigencabine in de zwaarbeveiligde rechtszaal op Schiphol. Ze zit buiten het zicht van de verdachten en het handjevol journalisten dat tot de zaal is toegelaten - afgeschermd met een kamerscherm.

Bijzondere getuige
In vele opzichten is Astrid Holleeder een bijzondere getuige. Omdat ze, net zoals haar zus Sonja en Willems ex-vriendin, 'na een lange weg' naar de politie stapte om te vertellen hoezeer haar broer haar terroriseerde. Omdat Holleeder haar als gezegd als één van de weinigen in vertrouwen had genomen over de moorden die hij had laten plegen en wilde laten plegen. Omdat ze zelf strafadvocaat is, en de gang van zaken in een rechtszaal dus uitstekend kent.

Haar dubbelrol als zus van een onderwereldkopstuk én keurige strafadvocaat toont zich overduidelijk in haar manier van spreken. Dan weer is ze in plat Amsterdams duidelijk de vrouw die in het milieu is opgegroeid, dan weer is ze in keurig ABN de erudiete, geschoolde pleitster.

Haar beklemmende verklaringen zijn vanzelfsprekend van groot belang in de zaak tegen Holleeder zelf. Die zaak verkeert nog in de aanloopfase bij de Amsetrdamse rechtbank, die vrijdag weer een inleidiende zitting houdt.

Tegen hun zin moeten de vrouwen echter eerst in het openbaar getuigen in het hoger beroep van de liquidatiezaak Passage, omdat hun verklaringen ook van groot belang kunnen zijn tegen een deel van de verdachten in die zaak - die óók verdacht worden van betrokkenheid bij onder meer de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl.
Na Astrid Holleeder verhoort het gerechtshof morgen zus Sonja en ex Sandra den Hartog voor het eerst in het openbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden