Astrid Holleeder heeft nog eens 16 heimelijk gemaakte opnames

In het megaproces tegen Willem Holleeder heeft zijn zus Astrid zestien nieuwe, heimelijk gemaakte opnames ingebracht van gesprekken die zij met haar broer heeft gevoerd.

Een rechtbanktekening van Willem Holleeder in de rechtszaal Beeld anp
Een rechtbanktekening van Willem Holleeder in de rechtszaalBeeld anp

Dat bevestigde officier van justitie Lars Stempher maandag.

Het gaat om geluidsbanden die nog bij niemand bekend waren en waarvan ze eerder op de dag vertelde dat er informatie op staat die haar broer de das omdoet.

Negen van de gesprekken moeten nog worden uitgewerkt. Het Openbaar Ministerie stelde voor op 23 maart enkele opnames te laten afdraaien in de rechtszaal.

Volgens Stempher moet de kwaliteit eerst worden verbeterd, waarna alle gesprekken worden uitgewerkt. Het Openbaar ministerie wil dat Willem Holleeder 'fris van de lever' op de opnames reageert.

'Lullig'
Willem Holleeder reageerde in de rechtszaal direct op het nieuws: "Vers van de lever. Zoals u weet zijn in (de uitwerkingen van) eerdere opnames ook veel correcties aangebracht. Dat wordt met dit natuurlijk ook het geval. Hier zal het ook weer de vraag zijn wat wel en niet gezegd is. Ik wil zelf eerst de opnames beluisteren en ze uitgewerkt hebben. Anders klopt weer van alles niet in de uitwerking. Ik vind het lullig."

Astrid Holleeder vond de nieuwe opnames 'tijdens een verhuizing', ze had ze verstopt. "Het is een hele periode geweest, waarin ik kennelijk nog gesprekken bij iemand had liggen die is verhuisd en die ze nog had liggen. Verder wil ik daar niet op ingaan."

"Voor mij is het heel belastend mezelf te horen in een rol die ik niet leuk vind. Ik heb het toch beluisterd, maar besloot het daarna zo snel mogelijk aan de officier van justitie te geven."

Volg het proces tegen Holleeder in ons liveblog.

Fragmenten van andere gesprekken werden eerder uitgezonden bij RTL Late Night:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden