Astrid Holleeder haalt in tweede boek hard uit naar justitie

Astrid Holleeder (51) leeft in onmin met justitie. Ze is teleurgesteld in de kwaliteit van de bescherming die justitie haar, haar zus Sonja en vriendin Sandra Klepper bood nadat de vrouwen belastende verklaringen aflegden tegen Willem Holleeder.

Ronald Ockhuysen
null Beeld -
Beeld -

Volgens zijn zussen was Holleeder onder meer de opdrachtgever van de moord op zijn zwager Cor van Hout. Door hun verklaringen kon justitie de topcrimineel weer opsluiten en een proces tegen hem beginnen.

Holleeder schrijft over haar geschil met justitie in 'Dagboek van een getuige', haar tweede boek dat opnieuw in het geheim werd geschreven en vanaf vrijdag in de winkels ligt.

Vorig jaar werd van haar hand Judas uitgegeven, over de route naar haar beslissing om tegen de crimineel te getuigen. Van dat boek zijn inmiddels in Nederland 500.000 exemplaren verkocht, het is bovendien genomineerd voor diverse prijzen.

Minimale bescherming
De voormalige advocate heeft de afgelopen periode serieus getwijfeld over verdere medewerking aan het proces tegen haar broer. Zij vindt het 'amateuristisch' dat zij en haar medegetuigen 'minimaal' zijn beschermd tegen wraakacties van Holleeder.

"Ik ben twee jaar lang door justitie geestelijk mishandeld. Maar nu werken we eindelijk aan een oplossing."

In haar boek geeft Holleeder een reeks voorbeelden van wat zij 'een slapstick' noemt. Zo bleek een noodknop voor bedreigende situaties niet te werken en was het, na het doen van de belastende verklaringen, niet mogelijk op een geheim adres onder een valse naam te worden ingeschreven.

Bedreigend
Volgens Holleeder ontstond hierdoor voor haar en haar mede-getuigen een levensbedreigende situatie. "We hebben het wel over een strafzaak tegen Willem Holleeder, de topcrimineel die terechtstaat voor zes liquidaties, waaronder die op twee getuigen die allebei nota bene vooraf verklaarden door hem te worden vermoord áls zij tegen hem zouden getuigen."

Holleeder vindt dat in Nederland sprake is van verborgen klassejustitie.

"Een getuige zonder spaargeld is in dit land aan de Goden overgeleverd. Terwijl iemand als ik, een advocaat met een leuke bankrekening dankzij een goed verkocht boek, wel de 'luxe' heeft zichzelf te beveiligen tegen wraakacties."

"Dat is niet eerlijk, en ook niet goed voor iedereen die criminelen achter de tralies wil krijgen. Want belastende verklaringen afleggen is eigenlijk alleen mogelijk als je in staat bent je eigen beveiliging te betalen."

Pamflet
Dagboek van een getuige moet volgens Holleeder niet als een pamflet tegen justitie worden beschouwd. Het is haar bedoeling te laten zien hoe justitie met 'gewone' getuigen omgaat.

Zij hoopt middels haar boek ook een discussie los te maken. "Het kan niet zo zijn dat in ons land, waar veel tot in de puntjes is geregeld, getuigen in de hoek worden gezet of in de steek worden gelaten."

"Los van mijn particuliere verhaal wil ik iets bijdragen. Ik ben daar, al klinkt dat ijdel, ook de aangewezen persoon voor; ik snap het rechtssysteem, heb praktijkervaring als getuige in een zaak tegen een topcrimineel en ik weet hoe je tegengas moet geven."

Lees hier een uitgebreid interview met Astrid Holleeder: 'Dit verhaal loopt niet goed af' en hier vind je een voorpublicatie van 'Dagboek van een getuige'

En zie ook: OM opnieuw overvallen door boek Holleeder

Verder lezen

Vorig jaar bracht Astrid Holleeder de, eveneens in het diepste geheim geschreven, familiekroniek 'Judas' uit. Judas gaat over een gezin dat voortdurend te maken heeft met de dreiging van geweld: eerst van de alcoholistische vader en later van de criminele broer Willem. Lees hier een deel van het boek.

En zie ook:
- Astrid Holleeder: 'Hij kan me niet meer stukmaken, want ik ben al alles kwijt'

- Sonja Holleeder: 'Ik moest tossen over de dood van mijn kinderen'

- Getuige: ik heb moordplan op zussen Holleeder verzonnen

- Kan het proces tegen Holleeder begin 2018 wel van start?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden