Astana: weelderige stad in de steppe

Tijdens de Sovjettijd (Kazachstan werd in 1991 onafhankelijk) was Almaty nog de hoofdstad - een bruisende stad in het zuiden van het land, dichtbij de grens met Kirgizië. Maar in 1994 besloot president Nazarbajev plotsklaps om de hoofdstad 1400 kilometer naar het noorden te verplaatsen, naar een stad die toen nog Akmola heette, wat letterlijk 'de Witte Grafsteen' betekent. Het was een moerassig gebied, met veel muggen. 's Winters is het er minus 40, 's zomers plus 40. Tot op de dag van vandaag gissen de Kazachen naar een reden dat de hoofdstad van de een op de andere dag is verplaatst. Nazarbajev heeft nooit een officiële verklaring gegeven. Ambtenaren kregen simpelweg de keuze: ontslag of meeverhuizen.
In een aantal jaar is Astana uitgegroeid van een steppedorp tot een bruisende stad waar het nodige oliegeld in zit. Marmeren gebouwen, veel goud, glimmende muren, brede boulevards - de een noemt het kitsch, de ander vindt het getuigen van goede smaak. Oordeelt u zelf.

Tijdens de Sovjettijd (Kazachstan werd in 1991 onafhankelijk) was Almaty nog de hoofdstad - een bruisende stad in het zuiden van het land, dichtbij de grens met Kirgizië. Maar in 1994 besloot president Nazarbajev plotsklaps om de hoofdstad 1400 kilometer naar het noorden te verplaatsen, naar een stad die toen nog Akmola heette, wat letterlijk 'de Witte Grafsteen' betekent. Het was een moerassig gebied, met veel muggen. 's Winters bereikt het kwik minus 40, 's zomers plus 40. Tot op de dag van vandaag gissen de Kazachen naar een reden dat de hoofdstad is verplaatst. Nazarbajev heeft nooit een officiële verklaring gegeven. Ambtenaren kregen simpelweg de keuze: ontslag of meeverhuizen. In een aantal jaar is Astana uitgegroeid van een steppegehucht tot een flitsende stad waar het nodige oliegeld in zit. Marmeren gebouwen, veel goud, glimmende muren, brede boulevards - de een noemt het kitsch, de ander vindt het getuigen van goede smaak. Oordeelt u zelf.AFP
De Bayterek-toren (vertaald: grote boom) in Astana is 97 meter hoog. De toren is in de wijde omtrek te zien en vormt een toeristische trekpleister voor mensen uit heel Kazachstan. Binnen in de toren heeft president Nazarbajev namelijk zijn handdruk in een plak goud achtergelaten. Kazachen laten zich graag vereeuwigen door hun eigen hand in de gouden handdruk te leggen.AFP
Het futuristische straatbeeld van Astana.EPA
In 2005 was het presidentiële paleis in Astana nog een eenzaam gebouw. Inmiddels is het paleis omringd door blitse gebouwen, die veelal een politieke functie hebben.

EPA
Een man veegt de plek waar paus Johannes Paulus II zijn heilige mis houdt op 1 september 2001. De paus bracht een driedaags bezoek aan Kazachstan.

EPA
In 2005 was dit gebouw nog onder constructie, inmiddels is het af. In Astana wonen voornamelijk ambtenaren die met Nazarbajev zijn meeverhuisd.

AFP
Straatbeeld in Astana.EPA
Straatbeeld in Astana.EPA
In mei 2006 vatte het grootste administratieve gebouw (32 gebouwen) in Astana vlam. Brandweermannen blusten te brand en het gebouw werd hersteld.AFP
Astana is een stad van tegenstellingen. Dat laat deze foto goed zien. Op de achtergrond prijkt het nieuwe voetbalstadion, op de voorgrond zijn de restanten van Akmola (het oude Astana) te zien. Nog niet zo lang geleden was Astana een moerassig Sovjetstadje met extreme temperaturen, waar de gemiddelde Kazach nog niet dood gevonden wilde worden.

EPA
De Bayterek-toren bij daglicht.EPA
Het oude Astana.EPA
Het centrum van Astana vanuit vogelvluchtperspectief.AFP
Vuurwerk tijdens de jaarlijkse viering van de Dag van de Hoofdstad. Deze foto is gemaakt op 7 juli 2013.REUTERS

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden