PlusFilmrecensie

Assepoester schudt de moraal op in Singapore

Crazy Rich Asians is een romcom van het type ik-houd-van-jou-maar-jouw-familie-vindt-mij-te-min, in een wereld van extravagante rijkdom.

Alles over de top, dus ook de bruidsjurk Beeld
Alles over de top, dus ook de bruidsjurkBeeld

"Laat China slapen, want als ze wakker wordt, zal ze de wereld laten schudden." Met dit citaat van Napoleon begint de extravagante Hollywoodfilm Crazy Rich Asians. Een raar begin, want in de film laten Chinezen, om precies te zijn: Singaporezen, niet de wereld schudden, maar schudt de moderne wereld aan de benauwende traditionele moraal van een steenrijke Singaporese familie.

Steenrijk is zachtjes uitgedrukt. De vastgoedfamilie Young is, zoals de filmtitel zegt, krankzinnig rijk. De Youngs wonen in een paleisachtige villa waarvoor de royals van deze wereld zich niet zouden schamen. De film zwelgt zo schaamteloos in rijkdom dat de kijker zich in een reclamespot voor parfum, dure auto's of luxe vakanties voelt.

Het erin gehamerde beeld van Singapore als een dynamische, moderne stad vol architectonische hoogstandjes, waarin blijkbaar iedereen rijk is, doet vermoeden dat de Singaporese VVV sloten sponsorgeld in de productie heeft gestopt.

Achter alle extravagante rijkdom in de verfilming van de gelijknamige bestseller van de Singaporees-Amerikaanse schrijver Kevin Kwan duikt een romcom op van het type ik-houd-van-jou-maar-jouw-familie-vindt-mij-te-min. Constance Wu speelt de in New York door haar alleenstaande Chinese moeder opgevoede eind twintiger Rachel Chu, hoogleraar economie.

Botsende levensvisies
Als haar Chinese vriend Nick (Henry Golding), die een tijdje geschiedenisles geeft aan dezelfde universiteit, het moment gekomen vindt om haar aan zijn familie voor te stellen, hoort ze in het vliegtuig voor het eerst dat zijn familie puissant rijk is. In Singapore wordt haar pas goed duidelijk wat dat betekent. Niet alleen is Nick de meest gewilde single in Singapore, hij is ook voorbestemd om het familiebedrijf over te nemen.

Nicks moeder (Michelle Yeoh) vindt Rachel niet passen in dat plaatje en dat maakt ze venijnig duidelijk. Rachel staat voor haar voor de American way of life, waarin alles om het eigen geluk draait in plaats van het belang van de familie. Hoe dit conflict tussen botsende levensvisies afloopt, laat zich raden in een Amerikaanse film.

Crazy Rich Asians

Regie Jon M. Chu
Met Constance Wu, Michelle Yeoh
Te zien in Arena, Filmhallen, The Movies, De Munt

Het door Jon M. Chu (Step Up 2) geregisseerde Crazy Rich Asians irriteert, omdat de film suggereert dat hij de leegheid van materiële rijkdom op de hak neemt, terwijl hij zich daar in werkelijkheid aan vergaapt. Het satirische aspect is niet meer dan een flinterdun vernislaagje.

Aziatische acteurs
De film zal niet de geschiedenis ingaan als een houtsnijdende aanval op het moderne China, maar als de zoveelste weeïge variant op het Assepoestersprookje. Filmsociologisch wel interessant is dat deze door een grote studio (Warner) gefinancierde Hollywoodfilm volledig wordt bevolkt door Aziatische acteurs.

Nu eens geen Amerikaanse filmsterren die Aziaten spelen in een Hollywoodfilm, maar Aziaten in de rol van Aziaten. Dat is sinds 1993 met The Joy Luck Club, een bitterzoet drama over het leven van vier oudere Aziatische immigranten in San Francisco, niet meer gebeurd. Tot zover het enige goede nieuws over Crazy Rich Asians.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden