Asscher wordt zoals verwacht vicepremier

De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher wordt zoals verwacht vicepremier. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom maandag bij de presentatie van het regeerakkoord. Hij wilde verder geen namen noemen van bewindslieden. Samsom sprak over het kabinet-Rutte-Asscher. De PvdA-voorman zelf blijft in de Tweede Kamer zitten.

Lodewijk Asscher. Beeld ANP
Lodewijk Asscher.Beeld ANP

Asscher (38) geldt als een van de grootste talenten binnen de PvdA. De afgelopen jaren speelde hij als wethouder van onder meer financiën, onderwijs en inburgering een prominente rol in Amsterdam.

Asscher staat bekend als gedreven, ambitieus en onorthodox. Daarmee kreeg hij de afgelopen jaren veel voor elkaar, maar niet iedereen nam hem dat in dank af. Zo stak hij vlak na zijn aantreden als wethouder in 2006 een stokje voor de beursgang van luchthaven Schiphol. Dat tegen de wens van onder andere oud-minister van financiën Gerrit Zalm.

Terugdringen prostitutieramen
De PvdA'er was verder een van de belangrijkste architecten van het project om het aantal prostitutieramen op de Wallen flink terug te dringen. De gemeente bracht dat met ongekende voortvarendheid in de praktijk. Seksondernemers op de Wallen waren er bepaald niet blij mee.

Asschernorm
Ook op het gebied van onderwijs liet Asscher van zich horen. Hij kwam met kwaliteitseisen waaraan basisscholen volgens hem moeten voldoen. Deze zogenoemde Asschernorm was strenger dan de eisen die de Onderwijsinspectie onderwijsinstellingen oplegt. Toen hij openbaar maakte welke scholen niet aan zijn norm voldeden, haalde hij zich de woede van schoolbesturen op de hals.

De geboren en getogen Amsterdammer komt uit een joods gezin. Met een advocaat als vader en een moeder die hoogleraar is in arbeidsrecht, kon het bijna niet anders of ook Lodewijk Asscher ging rechten studeren. Hij promoveerde in 2002 en werkte als universitair docent bij het Instituut voor Informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam. In die functie hield hij zich bezig met privacy en vrijheid van meningsuiting in een informatiesamenleving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden