Update

Asscher wil Wallen aanpakken

Asscher zou het liefst een nachtelijke sluiting van de Wallen zien. Foto ANP

AMSTERDAM - De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) wil de minimumleeftijd van prostituees op de Wallen verhogen van 18 naar 23 jaar.

Het is een van de maatregelen waarmee hij onder meer de vrouwenhandel en uitbuiting van vrouwen wil tegengaan. ''Op 18-jarige leeftijd zijn meiden uit Bulgarije, Roemenië of Hongarije uitermate kwetsbaar. Zij worden hierheen gehaald, maar zijn niet opgewassen tegen de druk. Een vrouw van 23 is meer volwassen, die is weerbaarder.'' Asscher doet de uitspraken in een interview in De Telegraaf.

Ook zou hij het liefst een nachtelijke sluiting van de Wallen zien. Hij wil dat er tussen 04.00 's nachts en 08.00 uur 's ochtends geen prostitutie mag plaatsvinden. ''Die uren lopen alleen de grootste dronkenlappen en engerds rond'', zei de wethouder tijdens een toelichting op Radio 1. ''Vrouwen zien er erg tegenop om dan te werken. Dan worden alleen de meest kwetsbare vrouwen ingezet.''

Vertrutting
Verder wil hij dat de prostituees zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel en langs een loket gaan van de GGD. Medewerkers van de gezondheidsdienst moeten kijken of de vrouwen de verstandelijke vermogens hebben die horen bij volwassenen. Door zich te identificeren, moeten vrouwen aantonen dat ze minimaal 23 jaar oud zijn.

De wethouder zegt dat hij hiermee geen 'vertrutting' van Amsterdam nastreeft. ''Amsterdam is een wereldstad en prostitutie hoort daar ook bij. Er is niets op tegen als het uit vrije wil gebeurt. Helaas zien we veel voorbeelden waarbij dat niet het geval is. Het zal je moeder of zus maar zijn die daar werkt.''

De uitbaters van de ramen op de Wallen noemen de voorstellen van Asscher een ''verkiezingsstunt''. Asscher probeert hiermee stemmen te winnen voor de gemeenteraadsverkiezingen, aldus een woordvoerder van het Samenwerkend Overleg Raamexploitanten.

''Je pakt de dames met de sluitingstijden in hun portemonnee'', aldus de zegsman. ''Amsterdam is toch een wereldstad met een 24-uurseconomie? Mensen bij de Hoogovens en journalisten werken ook 24 uur per dag.''

Het verhogen van de leeftijdsgrens noemt hij ''discriminatie van het beroep van prostituee vergeleken met andere beroepen''. De woordvoerder: ''Op je achttiende ben je niet eens vrij om je eigen beroep uit te oefenen. Als je 18 bent, mag je wel al in dienst en je dood laten schieten.''

Het plan legt Asscher - met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur - voor aan de kiezer, want het is volgens hem niet iets dat nog even snel door de gemeenteraad komt. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden