Asscher wil pact sluiten met linkse partijen

PvdA-leider Lodewijk Asscher wil een links pact sluiten om te zorgen voor meer vaste banen. De SP ­reageert enthousiast, beide partijen hopen dat GroenLinks ook aanhaakt.

Deborah Jongejan
Emile Roemer en Jesse Klaver Beeld anp
Emile Roemer en Jesse KlaverBeeld anp

Asscher denkt met een links verbond voor de verkiezingen een duidelijk signaal te geven aan kiezers: ­voor ­zekerheid op de arbeidsmarkt moeten ze bij de progressieve partijen zijn. Partijen die mee willen doen met het zogeheten stembusakkoord, spreken af dat dit hun gezamenlijke inzet is voor de komende kabinetsformatie. Door samen te werken staan ze ­sterker tegenover rechtse partijen.

PvdA wil, net als de SP en GroenLinks, de trend keren van steeds minder vast werk en steeds meer tijdelijke contracten en zelfstandigen. Daarvoor willen ze flexwerkers en zzp'ers meer rechten geven, terwijl het vaste contract intact blijft. Partijen als VVD en D66 willen juist het vaste contract aanpassen, zodat werkgevers minder risico lopen als ze iemand in dienst nemen.

Perspectief
Asscher hoopt op handtekeningen onder zijn 'progressieve pact' van in elk geval SP-leider Emile Roemer en GroenLinksvoorman Jesse Klaver. "Ik heb gekeken wat ons bindt en een voorzet gedaan waarover we verder kunnen onderhandelen. Als we maar laten zien hoe we werk in de toekomst gaan vormgeven. Ik wil echt heel graag mensen perspectief geven," zegt Asscher.

Roemer heeft het voorstel van Asscher gelezen en reageert positief. "Ik ondersteun dit van harte en het zou goed zijn als zo veel mogelijk progressieve partijen dit omarmen. De SP wil al jaren de doorgeslagen flexibilisering aanpakken, het is goed dat we daarin bondgenoten hebben."

Of Klaver zich ook achter een links stembusakkoord schaart, is nog onduidelijk. De gesprekken daarover zijn nog gaande.

Progressief blok
Links heeft geen gelukkige geschiedenis met onderlinge samenwerking. In oktober ruzieden PvdA en GroenLinks er nog over, na een oproep van Klaver om een progressief blok te vormen.

Daarop onthulde toenmalig PvdA-leider Diederik Samsom dat er eerder een plan lag voor verregaande samenwerking tussen de sociaal­democraten en GroenLinks, maar dat Klaver dat hoogstpersoonlijk tegenhield. Ook een linkse lijstverbinding, waarbij je de restzetels onderling verdeelt, kwam niet tot stand door weigering van de SP.

Toch denkt Asscher dat het nu wel zal lukken om bondjes te sluiten op basis van gemeenschappelijke idealen. "In de peilingen zijn we met z'n drieën ongeveer even groot als heel de PvdA nu (35 zetels, red.). Dat is een gigantisch gezamenlijk probleem. Als we elkaar bestrijden en een steeds kleiner links groepje worden, kunnen we onze idealen niet waarmaken."

Lees ook: Lodewijk Asscher: 'Links heeft een gigantisch probleem' [+]

Nek aan nek

De PVV zakt weg in de peilingen. In de nieuwste peiling van I&O Research moet de PVV de kop­positie delen met de VVD. Ook in andere peilingen levert de partij van Geert Wilders zetels in.

I&O stelt dat de daling van de PVV en de stijging van de VVD te maken kan hebben met de uitspraken van VVD-lijsttrekker Mark Rutte afgelopen weekend. Hij stelde in tv-programma Buitenhof dat de kans dat de VVD gaat samenwerken met de PVV nul is.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden