Update

Asscher waarnemend burgemeester Amsterdam

Elisabeth Post (L), waarnemend commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Holland, beedigt vrijdagochtend om kwart over elf Lodewijk Asscher, de waarnemend burgemeester van Amsterdam. Foto ANP Beeld
Elisabeth Post (L), waarnemend commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Holland, beedigt vrijdagochtend om kwart over elf Lodewijk Asscher, de waarnemend burgemeester van Amsterdam. Foto ANP

HAARLEM - Lodewijk Asscher (35) is vrijdagochtend door commissaris van de koningin Elisabeth Post beëdigd tot waarnemend burgemeester van Amsterdam.

Asscher (PvdA) neemt waar tot er een opvolger van de opgestapte burgemeester Job Cohen is. Dat kan voor de zomer gebeuren, zei Post vanmorgen.

De benoeming van Asscher, sinds 2006 wethouder en loco-burgemeester, is geen verrassing. Hij had zichzelf al beschikbaar gesteld.

D66 sprak zich openlijk uit tegen de waarneming door Asscher. Die partij vond dat iemand waarnemend burgemeester moest die meer boven de partijen staat en eerder burgemeester in een grote stad was was geweest.

Commissaris van de koningin Post, die zelf een waarnemer is, voelde daar wel voor. Maar de andere partijen in Amsterdam hebben zich niet verzet tegen een waarnemerschap door Asscher. Omdat hij dus brede steun krijgt, was er geen argument om een waarnemer van buiten te zoeken. Daarbij speelde ook een rol dat eerder de loco-burgemeesters Jaap van der Aa (PvdA) en Frank de Grave (VVD) waarnemend burgemeester waren.

Post zei vanmorgen dat Asscher zich bewust is van de neutrale positie die hij nu inneemt. Ze voegde eraan toe dat het niet ongebruikelijk is dat de fracties niet eensgezind zijn. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden