Asscher voelt zich gesteund door 'chique' waarschuwing WRR

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken voelt zich gesteund door de waarschuwing van de Wetenschappelijke Raad (WRR) voor het regeringsbeleid dat Nederland een nieuw multicultureel drama te wachten staat als de arbeidsmigratie van Roemenen en Bulgaren niet beter begeleid wordt. De PvdA-minister constateert dat een 'chique en gerespecteerd instituut' als de WRR nu vaststelt wat hijzelf al geruime tijd zegt.

Redactie
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Beeld anp
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.Beeld anp

Asscher voelt zich door een maandag verschenen rapport van de WRR sterker staan in Brussel, zei hij vandaag. De minister strijdt daar al geruime tijd tegen schijnconstructies waarmee Oost-Europese arbeidsmigranten de Nederlandse arbeidsmarktregels ontduiken. Vorige week spraken de EU-ministers van Sociale Zaken af om schijnconstructies in de bouw hard aan te pakken. Asscher hoopt dat deze maatregel snel door het Europees parlement wordt bekrachtigd. Daarna moeten de afspraken worden uitgebreid naar andere bedrijfstakken, zoals de transportsector.

Volgens Asscher toont het WRR-rapport ook aan dat eurocommissaris Viviane Reding (Justitie) ongelijk had toen ze vorige week zei dat landen die te veel arbeidsmigranten uit Oost-Europa binnen hun grenzen krijgen, blijkbaar te royale sociale voorzieningen hebben. 'Reding heeft er niets van begrepen', aldus Asscher.

Asscher kreeg de afgelopen tijd soms het verwijt van populisme. 'De discussie over de toonhoogte is wat mij betreft nu voorbij', constateert hij met een verwijzing naar het WRR-rapport. De minister is het met het instituut eens dat Oost-Europeanen die hier blijven, goed moeten integreren en de Nederlandse taal moeten leren. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt volgens hem in de eerste plaats bij de arbeidsmigranten zelf, maar de overheid moet hen wel erop aanspreken als ze in gebreke blijven.

PvdA-leider Diederik Samsom is het met de WRR eens dat de fouten die in het verleden zijn gemaakt bij de komst van onder meer Marokkanen en Turken naar Nederland, niet nog een keer gemaakt moeten worden. Hij noemde onder meer het ontduiken van het minimumloon en de praktijken van huisjesmelkers. Maar volgens Samsom treedt zijn partijgenoot Asscher hard op tegen misstanden.

De discussie over Oost-Europese arbeidsmigranten is opgelaaid doordat ook Roemenen en Bulgaren sinds 1 januari zonder tewerkstellingsvergunning in Nederland aan de slag mogen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden