Asscher vice-premier Rutte II

Wethouder Lodewijk Asscher wordt de nieuwe minister van Sociale Zaken en vice-premier namens de PvdA in het kabinet Rutte II (VVD en PvdA). Asscher wordt vergezeld door Jet Bussemaker, nu rector van de Hogeschool van Amsterdam. Zij wordt minister van Onderwijs. Dat bevestigen ingewijden aan deze krant.

Hugo Logtenberg
Lodewijk Asscher. Beeld anp
Lodewijk Asscher.Beeld anp

Met het vertrek van Asscher treedt een hele Amsterdamse carroussel in werking. Martien Kuitenbrouwer, nu stadsdeelvoorzitter in West, geldt als belangrijkste kandidaat om hem op te volgen als wethouder van onderwijs en financien. Kuitenbrouwer laat vanuit het buitenland weten 'van niets te weten'. 'Mijn advies is juist geweest: zoek iemand die na deze periode door wil als wethouder.' Kuitenbrouwer stapt naar eigen zeggen na 2014 uit de politiek.

Ingewijden melden dat kandidaten zich na het officiele vertrek van Asscher kunnen melden, waarna de vijftienkoppige PvdA-fractie beslist. Het nakende afscheid van Asscher, die altijd heeft gezegd zijn termijn in Amsterdam tot 2014 af te willen maken, is geen verrassing. Al jaren geldt hij als de kroonprins van de partij. Het vice-premierschap onderstreept die status. Zijn functie als voorzitter van de Wiardi Beckman Stichting, de denktank van de PvdA, zal hij moeten opgeven.

De transfer van Bussemaker is opmerkelijk. Vorig jaar maart trad ze toe tot het college van bestuur van de UvA en de HvA, waar ze van rector van de hogeschool is. Met haar snelle vertrek bevestigt Bussemaker het beeld dat het bestuur van de onderwijsgigant aan het Spui een duiventil is. Voor haar komst naar de HvA was Bussemaker jarenlang Kamerlid voor de PvdA en onder meer staatssecretaris van Volksgezondheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden