'Asscher vergroot lootellende'

Het uitbreidingsplan van de schoolbesturen voorziet niet in uitbreiding van populaire havo/vwo-afdelingen in Centrum of Zuid. Nieuwe scholen in de buitenwijken moeten ervoor zorgen dat leerlingen beter over de stad worden verdeeld. Beeld
Het uitbreidingsplan van de schoolbesturen voorziet niet in uitbreiding van populaire havo/vwo-afdelingen in Centrum of Zuid. Nieuwe scholen in de buitenwijken moeten ervoor zorgen dat leerlingen beter over de stad worden verdeeld.

De VVD wil dat populaire scholen voor voortgezet onderwijs in Centrum en Zuid uitbreiden. PvdA-wethouder Lodewijk Asscher wil op een andere manier voorkomen dat kinderen worden uitgeloot.

Volgend jaar moeten ten minste honderd kinderen minder loten, stelt Asscher. Dit jaar moesten 479 kinderen voor de middelbare school van hun keuze loten. De gemeenteraad zal donderdag het uitbreidingsplan bespreken dat de schoolbesturen voor het voortgezet onderwijs hebben gemaakt en dat het college van b. en w. heeft goedgekeurd.

In De kaarten uitgelegd, zoals het uitbreidingsplan heet, is niet voorzien in een uitbreiding van populaire havo/vwo-afdelingen in Centrum of Zuid. Nieuwe scholen in de buitenwijken moeten ervoor zorgen dat leerlingen beter over de stad worden verdeeld.

VVD-raadslid Werner Toonk heeft daar geen fiducie in: 'Op grond van het verleden is het volgens ons uitermate onverstandig het aanbod in Zuid en Centrum te bevriezen. De markt is er al gefrustreerd en dit plan zal de komende jaren voor nog meer frustratie zorgen.'

Asscher vindt de wens van de VVD niet reëel: 'De havo/vwo-scholen in Centrum en Zuid geven zelf ook aan dat ze niet willen uitbreiden. Wij willen geen megascholen.'

Asscher is 'ontzettend trots' dat de scholen met de gemeente tot een plan zijn gekomen waarbij het onderwijs beter over de stad wordt verdeeld. Hij verwacht niet dat het loten geheel zal verdwijnen, maar wel dat het belang ervan de komende jaren snel zal afnemen. 'Loten is een symptoom. Als ouders een beter en diverser aanbod hebben, zal het minder vaak tot loten komen.'

De gemeente zal de komende vier jaar 158 miljoen euro uittrekken voor huisvesting van nieuwe en bestaande scholen. Asscher zal het geld in zijn zak houden als scholen zich niet aan de afspraken houden.

Asscher hoopt dat de schoolbesturen verder gaan met het hervormen van de 27 vmbo-afdelingen in de stad: 'Leerlingen hebben er veel meer aan als scholen voor een bepaalde richting of niveau kiezen en niet alle vmbo-varianten willen aanbieden. Ik zie met zorg en horeca al dat het goed werkt als scholen voor één profiel kiezen.' (Marieke Monden)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden