Asscher twijfelt toch over Financiën

Als de oppositiepartijen er principiële bezwaren tegen hebben als Asscher de portefeuille Financiën beheert, is hij bereid zijn taken op een andere manier te regelen. Foto ANP

AMSTERDAM - Waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher heeft maandag de oppositiepartijen gevraagd of ze er principiële bezwaren tegen hebben als hij de portefeuille Financiën beheert.

Als dat zo is, zou hij bereid zijn de taken binnen het college van burgemeester en wethouders op een andere manier te regelen. Dat zou vandaag besproken worden in het college. Gedacht kan worden aan de constructie dat een team van diverse bestuurders zich met Financiën zal bezighouden.

Vorige week besloot het college dat Asscher alvast de portefeuille Financiën op zich neemt. Als een nieuwe burgemeester is aangesteld, wordt hij wethouder Financiën.

Zaterdag leverden drie staatsrechtsgeleerden in deze krant kritiek op de uitbreiding van taken van Asscher. Volgens hen is zo'n machtspositie van een bestuurder niet wenselijk.

Ook wordt het voor Asscher zo onmogelijk om als een boven de partijen staande burgemeester te functioneren.

Voor Asscher was de beslissing zich nu met Financiën bezig te houden 'puur pragmatisch', zegt een woordvoerder. Op het terrein van Financiën zal de komende weken niet zo veel gebeuren, maar volgens Asscher was het 'handig' als hij op de hoogte zou blijven.

De hele oppositie zette er al eerder vraagtekens bij. Volgens SP-fractievoorzitter Laurens Ivens had Asscher eerder aangekondigd geen wethouderstaken op zich te nemen. (ADDIE SCHULTE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden