Asscher: te weinig les? Dan boete

AMSTERDAM - Scholen waar te vaak lessen uitvallen, moeten een boete krijgen. Dat bepleitte PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher gisteren tijdens een debat over onderwijs in De Balie, dat werd georganiseerd door de Onderwijs Consumenten Organisatie.

De wet maakt het mogelijk scholen die niet aan hun verplichtingen voldoen, te beboeten, net als ouders van spijbelende kinderen. Tot dusver wil het Openbaar Ministerie dat niet doen, aldus Asscher, tevens wethouder van Onderwijs.

Alle partijen spraken zich uit tegen bezuinigingen op onderwijs. Alleen GroenLinks hield een kleine slag om de arm. De belofte dat 'geen cent' van het budget afgaat, valt nu niet te doen, zei raadslid Fenna Ulichki.

De aanpak van het kwaliteit van het basisonderwijs, die is ingezet door Asscher, kon op brede steun rekenen. Maar D66-raadskandidaat Ahu Sahin zei dat meer samengewerkt moet worden met schoolbesturen en dat er minder 'geruzie' moet zijn.

Schoolbesturen waren boos omdat Asscher hun prestaties bekend had gemaakt en had gezegd dat ze aan hogere eisen moeten voldoen dan de eisen die de Onderwijsinspectie stelt.

Volgens Asscher zijn dergelijke conflicten onvermijdelijk. ''Als je bang bent ruzie te maken, ga dan niet in de politiek.'' Ook andere partijen reageerden op de opmerkingen van D66 en wilden weten wat die partij precies voorstelt.

Sahin bleef volhouden dat samenwerking met schoolbesturen en Den Haag dé manier is om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.
Ook het CDA hield afstand van het optreden van Asscher. ''Schoolbesturen zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit. Die verantwoordelijkheid moet je niet overnemen.''

VVD-lijsttrekker Eric van der Burg pleitte ervoor dat er in Zuidoost en in Nieuw-West een gymnasium komt. Volgens hem maakt dat kinderen uit die stadsdelen duidelijk dat voor hen een goede opleiding beschikbaar is.

Het debat leverde duidelijke verschuivingen op in de voorkeur van het publiek. Terwijl bij aanvang van het debat 29 van de bijna honderd aanwezigen D66 'stemden', waren dat er na afloop negentien. GroenLinks verloor een paar stemmen.

PvdA en VVD wonnen flink wat aanhang onder ouders, leraren en schooldirecteuren. HET PAROOL

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden