Asscher opent aanval op Geert Wilders

"Het is extreem wat Geert Wilders doet, het is verwerpelijk, het is in strijd met onze normen en waarden." PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher haalt zaterdag in zijn eerste grote interview sinds zijn verkiezing uit naar Geert Wilders en diens PVV.

JAN HOEDEMAN EN DEBORAH JONGEJAN
Asscher: Ik denk dat er heel veel behoefte is aan fatsoen in de samenleving Beeld ANP
Asscher: Ik denk dat er heel veel behoefte is aan fatsoen in de samenlevingBeeld ANP

"En vergeet niet", vervolgt Asscher, "hij geeft mensen een vals perspectief. Hij was na de vorige verkiezingen binnen een dag zijn belofte vergeten om de AOW-leeftijd op 65 jaar te houden. Het is een verwerpelijke en weerzinwekkende manier van omgaan met de toekomst van dit land."

De nieuwe partijleider van de PvdA is bovendien uitermate kritisch op Wilders' uitlatingen over de rechters die hem vorige week veroordeelden voor het aan aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging.

"Wilders valt de rechtstaat aan. Hij eist vrijheid voor zichzelf die hij een ander misgunt. Hij strooit met Koranteksten, maar verloochent de Grondwet. Hij beschouwt mensen bij voorbaat als verdacht in plaats te kijken wat ze doen. Ik verwerp dat."

Op de vraag waarom dit zo verwerpelijk is antwoordt Asscher: "Je moet niet onderschatten hoe erg het is als je de bewakers van onze vrijheid zelf aanvalt. Politieagenten, officieren van justitie en rechters bewaken onafhankelijk de spelregels voor iedereen. Die zorgen dus ook voor onze vrijheid en de veiligheid, die ons zo lief is."

Er is een 'fatsoenlijk, sociaal alternatief' voor Wilders en voor de VVD, betoogt de PvdA-lijsttrekker. Daarom: criminele asielzoekers uit Marokko en Albanië snel het land uit, niet marchanderen met onze vrijheden en grenzen dicht voor arbeidsmigranten als de Europese regels niet veranderen.

Lees hier het hele interview: 'Ik denk dat er heel veel behoefte is aan fatsoen in de samenleving'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden