Asscher: meer hotels nodig

AMSTERDAM - Amsterdam gaat in hoog tempo het aantal hotels uitbreiden. Tot 2015 moeten er negenduizend hotelkamers bij komen.Op dit moment is het aantal hotelkamers dat de stad telt ruim 18.000

''De plannen voor de uitbreiding moeten over drie jaar klaar zijn,'' aldus wethouder Lodewijk Asscher (Financiën) in een toelichting op de Hotelnota.

Asscher vindt het onverteerbaar dat Amsterdam al jaren kampt met een groot tekort aan hotelkamers. ''Ik heb gezegd dat het voor de economische groei van Amsterdam, het toerisme en de zakenwereld essentieel is dat het aantal hotels in de stad fors zal toenemen. Dit is cruciaal voor een topstad. Op dit moment is de bezettingsgraad van de hotels in de stad, na Londen, het hoogst van heel Europa.''

Asscher ziet het toerisme als een belangrijk middel tegen werkloosheid en de daarmee samenhangende instabiliteit onder jongeren. ''Het toerisme is een belangrijke banenmotor in het segment van lager opgeleid personeel.''

Volgens Asscher heeft ook stadsdeel Centrum, waar de deelraad kritisch is gekant tegen explosieve uitbreiding aan hotelkamers, het groeiplan omarmd. In Centrum zullen er over acht jaar duizend hotelkamers extra bij moeten komen.

De nieuwe VVD-bestuurder van Centrum, Erik Koldenhof, steunt Asschers beleid, maar de PvdA en GroenLinks vinden de naar buiten gebrachte groeicijfers voorbarig.

Ruim 66 procent van de hotels staat al binnen stadsdeel Centrum. Achttien procent in Zuid en zeven procent in Oud-West.

Ook het aantal hotels, ongeveer 350, waarvan ruim 230 in de grachtengordel, moet fors toenemen. Asscher: ''We moeten vooral het water in de stad benutten.'' Hij noemt als mogelijke nieuwe plekken het IJ, IJburg, de Sloterplas, de Gaasperplas en de Nieuwe Meer.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden