Asscher mag Geerts crimineel noemen

AMSTERDAM - Seksbaron Charles Geerts kan straffeloos 'een crimineel of criminogeen persoon' worden genoemd.

Het Openbaar Ministerie weigert de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher te vervolgen voor smaad of belediging. In de Penthouse van april vorig jaar sprak Asscher over de 25 miljoen euro waarmee de gemeente Geerts uitkocht als bordeeleigenaar op de Wallen: ''Natuurlijk vinden wij het niet prettig om een crimineel, of criminogeen persoon, wit geld te geven.'' Criminogeen betekent 'criminaliteit bevorderend'.

Geerts' advocaat Han Jahae deed aangifte en stelde dat zijn cliënt nooit is veroordeeld en daarom geen crimineel kan worden genoemd. Bovendien maakt het feit dat de seksbranche criminogene kenmerken vertoont, Geerts geen criminogeen persoon, aldus Jahae.

Maar volgens het openbaar ministerie heeft Geerts een strafblad. In 1995 gaf de politierechter 'Dikke Charles' een boete van 750 gulden en twee weken voorwaardelijk voor overtreding van de wapenwet. In een andere zaak trof Geerts een schikking van een miljoen gulden in verband met 'frauduleuze handelingen' uit 1994. Waarschijnlijk wordt gedoeld op het Deltaonderzoek, waarbij Geerts onder meer werd verdacht van belastingfraude.

Verder stelt justitie dat Geerts ooit pornobanden had waarop mogelijk minderjarigen stonden. Geerts had volgens het OM kunnen weten 'dat zijn werkzaamheden (...) als strafwaardig' zouden worden gezien.

Geerts' advocaat overweegt het hof te vragen wethouder Asscher toch te vervolgen. Jahae: ''Een aantal zaken die het OM aandraagt, klopt niet. Die veroordeling uit 1995 komt mijn cliënt absoluut niet bekend voor. Als het zo is, maakt het de zaak niet sterker. Maar als hij destijds slechts een sierwapen had, kun je hem dan in 2008 nog crimineel noemen? Kern van de zaak is dat het niet aangaat zaken met iemand te doen en hem nadien crimineel te noemen.'' (BAS SOETENHORST)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden