Asscher liet steken vallen bij verbeteren financiën

Lodewijk Asscher gaf als wethouder financiën te weinig aandacht aan het verbeteren van de financiële functie van de gemeente. De initiatieven die hij nam leverden onvoldoende resultaat op.

Roelf Jan Duin en Bas Soetenhorst
Lodewijk Asscher tijdens het verhoor door de enquêtecommissie. Beeld Rink Hof
Lodewijk Asscher tijdens het verhoor door de enquêtecommissie.Beeld Rink Hof

Uit het maandag verschenen rapport van de enquêtecommissie die onderzoek deed naar de financiën in Amsterdam in de periode 2002 tot 2014 komt een weinig rooskleurig beeld naar voren van het functioneren van de gemeente. Zowel de raad, het college als het ambtenarenapparaat lieten steken vallen. Daardoor laat de gemeente jaarlijks tientallen miljoenen euro's liggen.

Asscher, die tussen 2006 en 2012 wethouder financiën was, krijgt in het rapport fikse verwijten aan zijn broek. Hij deed wel enkele pogingen om de financiën onder controle te krijgen, maar 'de sturing op en het resultaat van deze initiatieven is onvoldoende geweest', staat in het rapport. De enquêtecommissie vindt het bovendien 'opmerkelijk' dat Asscher eind 2008 niet meer deed om te voorkomen dat de raad een streep zette door het 'Servicehuis Financiën', een van de projecten om meer grip te krijgen op de financiële huishouding.

Ook had Asscher onvoldoende contact met de directeur van de dienst belastingen. "Wethouder Asscher heeft zich onvoldoende geïnformeerd over de terugkerende problemen in de administratieve organisatie", concludeert de commissie.

Op de rails
Ook andere wethouders in de onderzochte periode besteedden overigens te weinig aandacht aan de problemen. Dat werkt door in de ambtelijke organisatie. "Wat geen politieke prioriteit krijgt, krijgt ook minder prioriteit in de ambtelijke organisatie." Voormalig gemeentesecretaris Henk de Jong krijgt er in het rapport ook van langs. Hij is als ambtelijk eindverantwoordelijke niet in staat geweest de boel op de rails te krijgen.

Kritiek is er ook op de gemeenteraad. Zij zijn meer bezig met het realiseren van het politieke idealen en onvoldoende met het onderwerp financiën. "Dat het onderwerp behoorlijk ingewikkeld is en de meeste raadsleden geen financieel expert zijn, helpt niet mee."

Maandag 7 maart gaat het Stadsgesprek over het rapport van de enquêtecommissie.

Analyse
Valt de schade mee of tegen voor Lodewijk Asscher? En was de raadsenquête over de gemeentelijke financiën nu wel of niet nuttig? Lees de analyse [+].

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden