Asscher in brandbrief: spaar de wijkverpleging

Het nieuwe kabinet moet al tijdens zijn eerste bijeenkomst, donderdag gelijk een bezuiniging van 100 miljoen euro op de wijkverpleging schrappen.

ANP
Asscher in Den Haag na afloop van zijn laatste ministerraad. Beeld anp
Asscher in Den Haag na afloop van zijn laatste ministerraad.Beeld anp

Die dringende oproep doet afzwaaiend PvdA-minister Lodewijk Asscher, meldt het AD. Het is voor Asscher onverteerbaar dat die bezuiniging in het regeerakkoord staat ingeboekt.

Tijdens het eerste debat over het regeerakkoord van Rutte III diende hij een motie in die door bijna de gehele oppositie gesteund werd. Alleen de SGP deed dat toen niet.

Dat geld moet worden binnengeharkt door de nieuwe minister voor Medische Zorg, VVD'er Bruno Bruins. Hij zal afspraken met het zorgveld maken om de groei in het aantal behandelingen af te remmen.

"Veel wijkverpleegkundige gaan gebukt onder een te hoge werkdruk. Daarom moet er juist meer ruimte komen, zodat ze hun werk goed kunnen doen'', schrijft de PvdA-voorman in een brief aan formateur Mark Rutte en de kandidaat-bewindslieden.

Van der Burg
Eerder deze maand trok de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg, nota bene partijgenoot van Bruins, ook al aan de bel. Hij waarschuwde Bruins voor een valse start van zijn ministerschap als de bezuiniging overeind zou blijven.

"Ik sta achter het regeerakkoord, maar dit is echt een fout", zei Van der Burg. "Los van het feit dat ik vind dat je meer zorg thuis moet organiseren, zou je juist in wijkzorg moeten investeren, omdat het veel duurder is als ouderen eerder naar een verpleeghuis gaan dan noodzakelijk" zei de wethouder, die zelf verpleeghuisdirecteur is geweest.

Lees alles over het nieuwe kabinet in ons Rutte III-blog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden