Asscher: 'Ik maak me zorgen over 65 scholen'

Onderwijswethouder Lodewijk Asscher (PvdA) wil betere scholen. Hij stuurt vandaag de resultaten van Amsterdamse basisscholen naar de gemeenteraad.

Waarom maakt u deze gegevens openbaar?
"De gemeenteraad vraagt erom, ouders vragen erom. En al deze informatie is openbaar maar nooit verzameld. Ik maak mij ernstige zorgen over zo'n 65 scholen, dat is bijna het dubbele van het aantal scholen dat de onderwijsinspectie zwak of zeer zwak noemt. En toch ben ik ook enthousiast. Sinds anderhalf jaar werken we samen met de scholen en hun besturen aan een verbeteraanpak en ik zie dat de resultaten verbeteren. Leerkrachten en directeuren begonnen sceptisch, maar zijn nu enthousiast en trots."

Die verbeteringen zijn nog niet uit deze cijfers op te maken.
"Nee, maar we hebben wel van de inspectie te horen gekregen dat het lezen en rekenen op de scholen die meedoen snel vooruit gaat."

Waarin verschillen de Asschernormen van de normen die de inspectie voor het onderwijs hanteert?
"Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat scholen moeten voldoen aan de normen van de inspectie: goed onderwijs bieden. Maar ik leg daar nog drie zaken bovenop. Ten eerste vind ik dat iedere basisschool een gemiddelde citoscore van 534 moet hebben. Dat is de score waarmee kinderen zonder verdere toets of gesprek naar het vmbo-t kunnen. Voor scholen met veel achterstandsleerlingen is het heel moeilijk om 534 te halen. Toch moet een school dat gemiddelde halen, want ouders baseren hun schoolkeuze o.a. op de citoscore van een school. Het Amsterdams gemiddelde op de Citotoets is 537.

Tweede norm is dat het aantal kinderen met een leerachterstand van meer dan anderhalf jaar niet hoger mag zijn dan twintig procent. Het zijn de kinderen die wel meedoen aan de Citotoets, maar waarvan de score niet meetelt in de eindscore van de school of naar het praktijkonderwijs gaan. (pro/lwoo, MM) En als derde vind ik dat een school tenminste een kwart van de kinderen havo of het vwo moet kunnen adviseren."

Scholen vinden uw criteria niet eerlijk. In achterstandswijken halen ze uw normen niet.
"Er zijn ook scholen met veel achterstand leerlingen die het wél lukt. En ook kinderen die in een achterstandwijk of onder armoedige omstandigheden opgroeien verdienen goed onderwijs. Maar ik erken dat het heel moeilijk zal zijn voor sommige scholen en die zullen we ook zeker extra helpen. De schoolbesturen investeren ook veel geld en energie om alle scholen mee te krijgen. Iedere school heeft zijn eigen verhaal, dat gehoord moet worden."

Er zijn scholen waar 44 procent van de kinderen zo'n grote leerachterstand heeft, dat hun score niet meetelt in de schoolscore.
"De uitdaging voor die scholen is waanzinnnig groot. We moeten reëel zijn: die gaan niet in een paar maanden naar mijn maximaal 20 procent ambitie."

De beste scholen van de stad hebben allemaal schoolbesturen die maar over één of een paar scholen gaan. Ligt daar een relatie?
"Die conclusie zou ik niet durven trekken."

Wanneer moeten alle scholen goed zijn?
"Daar heb je wel meer dan een collegeperiode voor nodig. Als het overgrote deel binnen vier jaar mijn ambities realiseert, hebben we binnen Nederland iets geweldigs bereikt."

Ik zag een school die dit jaar nul van uw ambities haalt, terwijl ze vorig jaar op alle punten scoorden.
"Je weet dat het per jaar kan fluctueren. Ouders moeten ook altijd naar een individuele school toegaan en het gesprek aangaan. Ik vind sowieso dat ouders meer verantwoording moeten vragen. Soms heeft de school een buitengewoon goed verhaal: dat ze bijvoorbeeld heel veel zorgleerlingen hebben aangenomen en die goed begeleiden. Zo heeft de een van de scholen in Nieuw West bijvoorbeeld veel kinderen van een opvanghuis van tiener- en alleenstaande moeders. Achter cijfers zitten mensen van vlees en bloed. Maar het is niet zo dat cijfers niets zeggen."

Vreest u niet dat scholen om aan de Asschernorm te voldoen vaker leerlingen met problemen zullen weigeren?
"Het siert scholen die veel zorgleerlingen aannemen en heel goed zijn in de begeleiding van die kinderen. Maar er is een kritisch punt waarbij het aannemen van teveel zorgleerlingen niet in het belang van leerkacht, zorgleerling en klas is, daarom maak ik me ook grote zorgen over "passend" onderwijs dat scholen verplicht aan nog meer zorgleerlingen goed onderwijs te geven." (MARIEKE MONDEN)

"Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat scholen moeten voldoen aan de normen van de inspectie: goed onderwijs bieden. Maar ik leg daar nog drie zaken bovenop." Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden