Asscher: geen toeslag bij kinderopvang door ouders

Ouders die hun kinderen zelf opvangen in ouderparticipatiecrèches krijgen geen kinderopvangtoeslag meer. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken blijft bij dat standpunt, ook al is de steun ervoor in de Tweede Kamer minimaal. Dat bleek vandaag tijdens een debat met de minister.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale ZakenBeeld afp

Asscher wil dat voortaan alleen professionele kinderopvanginstellingen recht geven op kinderopvangtoeslag. Zij voldoen aan alle kwaliteitseisen. Voor ouderparticipatiecrèches geldt dat niet. Tot dusver ontvingen ouders die hun kind op zo'n crèche opvangen wel een toeslag.

De oppositie snapt niet welk probleem Asscher wil oplossen door ouderparticipatiecrèches anders te gaan behandelen. CDA-Kamerlid Pieter Heerma noemde deze crèches een voorbeeld van de participatiesamenleving die het kabinet nastreeft. Het zou ze dus moeten omarmen.

Maar Asscher ziet wel degelijk een onderscheid tussen professionele kinderopvang en opvang die door ouders wordt verzorgd. 'Kinderopvang is een vak, met een opleiding en kwaliteitseisen.' De minister wil ruimte blijven bieden aan ouderparticipatiecrèches, maar daarbij kan geen sprake meer zijn van kinderopvangtoeslag.

Asscher kreeg alleen bijval de de regeringsfracties VVD en PvdA. De oppositiepartijen reageerden teleurgesteld op de houding van de minister. Ze zijn van plan een motie in te dienen.

Er zijn in totaal zes ouderparticipatiecrèches, met in totaal zo'n 120 kinderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden