Asscher geeft prestatie scholen vrij

Slechts 95 van de 208 scholen haalden in 2009 de 'Asschernorm'. Zevenentwintig scholen halen zelfs niet een van de drie ambities. Foto ANP Beeld
Slechts 95 van de 208 scholen haalden in 2009 de 'Asschernorm'. Zevenentwintig scholen halen zelfs niet een van de drie ambities. Foto ANP

AMSTERDAM - In stadsdelen Bos en Lommer en Geuzenveld-Slotermeer zijn nauwelijks basisscholen die voldoen aan de kwaliteitseisen van de gemeente. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente die Het Parool vandaag publiceert.

De scholen zijn woedend dat onderwijswethouder Lodewijk Asscher (PvdA) de cijfers publiceert en eigen normen hanteert om te beoordelen of scholen goed zijn. Asscher zou zo een te negatief beeld schetsen van het onderwijs. Asscher hanteert de volgende eisen voor een goede school: maximaal twintig procent van de leerlingen kan niet meedoen aan de citotest; een kwart van de leerlingen gaat naar het havo of vwo en de gemiddelde citoscore ligt op het niveau dat nodig is om zonder meer naar vmbo-t te kunnen.

Slechts 95 van de 208 scholen haalden in 2009 de 'Asschernorm'. Zevenentwintig scholen halen zelfs niet een van de drie ambities. Veel scholen werken samen met de gemeente aan verbeteringen, Asscher is heel positief over eerste resultaten en de inzet van schoolbesturen en docenten: ''We hebben ook van de inspectie te horen gekregen dat het lezen en rekenen op scholen die meedoen, snel vooruitgaan.'' De wethouder vindt dat het 'overgrote deel van de scholen binnen vier jaar onze ambities moet realiseren'.

De schoolbesturen vragen zich af of Asscher de cijfers mag publiceren omdat ze vertrouwelijk ter beschikking zouden zijn gesteld aan de gemeente.

De gezamenlijke schoolbesturen hebben volgens voorzitter René Peeters 'totaal geen vertrouwen' meer in de wethouder: ''Wij willen dat zijn normen van tafel gaan.'' De schoolbesturen moeten verantwoording afleggen aan de onderwijsinspectie, die de kwaliteit van het onderwijs ook controleert en tot een milder oordeel over het Amsterdamse onderwijs komt. ''Politiek scoren over de rug van het onderwijs,'' staat er boven het persbericht dat de scholen vanochtend uitgaven. Zij vinden dat door de Asschernorm een te negatief beeld ontstaat van het onderwijs. ''En dat terwijl wij sinds enige jaren samen met de gemeente juist heel hard aan verbeteringen werken. De inspectie bevestigt die stijgende lijn ook.''

De schoolbesturen gaan het ministerie vragen¿Asscher van hun rug te halen, aldus Peeters: ''We zullen de minister van Onderwijs vragen een oordeel te geven over de handelswijze van de wethouder. Zijn indicatoren zijn eenzijdig, onvolledig en onjuist.''

Vooral scholen in achterstandswijken hebben het moeilijk, zo blijkt uit de cijfers van de gemeente. In Bos en Lommer is volgens de normen van Asscher slechts één van de tien scholen goed. In het Centrum en Zuid staan juist heel veel scholen die aan alle criteria voldoen.

Maar overal dezelfde normen hanteren, is volgens Peeters buitengewoon onredelijk: ''Mensen hebben geen idee met welke kinderen wij werken. In Zuid zijn er scholen waar vierjarigen binnenkomen die al kunnen lezen, in achterstandswijken hebben wij te maken met kinderen die de taal nauwelijks machtig zijn. De onderwijsinspectie houdt daar terecht wel rekening mee.'' (MARIEKE MONDEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden