Asscher: flexwet leidt niet tot minder banen

De nieuwe zogenoemde flexwet leidt niet tot minder vaste banen. Dat benadrukte minister Lodewijk Asscher (Werkgelegenheid) woensdag. Het aantal vaste contracten is eind 2015 toegenomen, na de invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ).

De minister overlegt donderdag met de voorzitters van FNV en de organisatie voor het MKB Beeld anp
De minister overlegt donderdag met de voorzitters van FNV en de organisatie voor het MKBBeeld anp

"Dat is hoopgevend aangezien het precies het effect is wat we hebben beoogd. Ik hoop dat dit doorzet'', aldus Asscher. Hij wijst op de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over het laatste kwartaal vorig jaar, waarin het aantal vaste contracten steeg met 5000. Het aantal flexcontracten daalde in diezelfde periode overigens met 29.000.

Asscher reageert onder meer op een onderzoek onder leden van de werkgeversorganisatie AWVN. Daaruit blijkt dat de meeste ondernemingen niet bereid zijn iemand eerder in vaste dienst te nemen.

De minister heeft donderdag overleg met voorzitter Michaël van Straalen van de organisatie voor het midden- en kleinbedrijf MKB en FNV-vakbondsvoorzitter Ton Heerts. Van Straalen pleitte in een interview in NRC voor ingrepen in de WWZ.

De wet, die vorige zomer inging, moet ontslag vereenvoudigen maar ook tot meer vaste banen leiden voor flexwerkers. Volgens Van Straalen is die opzet mislukt.

Heerts stelde daarop dat 'het voortdurend ter discussie stellen' van de WWZ door werkgeversvertegenwoordigers niet bijdraagt aan het herstel van vertrouwen, waarover afspraken zijn gemaakt tussen het kabinet en de sociale partners.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden