Asscher: 'Er is geen knop tegen pesten waar kabinet op kan drukken'

In navolging van premier Rutte toonde ook vicepremier Lodewijk Asscher zich geraakt door de woorden van het pestslachtoffer Jeffrey Arenz. In de wekelijkse persconferentie na de ministerraad stond de minister van Sociale Zaken stil bij de problemen rond pesten.

Just Fontein
null Beeld ANP
Beeld ANP

'Er is helaas geen oplossing, geen knop waar het kabinet op kan drukken om pesten uit te bannen', begon Asscher. 'Maar de verhalen geven te denken.' Hij legde de verantwoordelijkheid bij alle betrokken partijen. 'Schoolbesturen, meesters, juffen, ouders, de kinderen zelf. Mensen in Nederland moeten het er over hebben.'

Pestprotocollen
Asscher verwees naar specifieke woorden van Arenz. 'Hij zei: 'We moeten onze ogen open houden. Mensen kijken te gemakkelijk weg.' Dat raakte me. Daar zit namelijk een grote kern van waarheid in', aldus de vicepremier.

Volgens hem los je problemen niet op door alle scholen pestprotocollen op te leggen. 'De staatssecretaris (Dekker van Onderwijs, red.) gaat onderzoeken wat er mogelijk is vanuit Den Haag. Maar een protocol is ook maar een stuk papier als het in een la verdwijnt. We doen wat we kunnen, maar als mensen hun ogen niet open houden dan helpt dat niets.'

Dinsdag schreef Rutte al een brief aan Arenz. 'Ik werd wel even stil toen ik las hoe jij op school gepest bent en wat dat voor jou heeft betekend', schreef premier Mark Rutte in een antwoordbrief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden