Plus

Asscher: Dit kabinet zit in de gevarenzone

PvdA-leider Lodewijk Asscher zet de relatie met het kabinet-Rutte op scherp na het debat over de afgetreden minister Halbe Zijlstra. Asscher noemt het optreden van de coalitie na de val van Zijlstra veelzeggend.

Premier Mark Rutte en Lodewijk Asscher (PvdA) tijdens het Tweede Kamerdebat over het aftreden van Halbe Zijlstra. Beeld anp
Premier Mark Rutte en Lodewijk Asscher (PvdA) tijdens het Tweede Kamerdebat over het aftreden van Halbe Zijlstra.Beeld anp

Was u opgelucht dat de zaak voor het eerst flink in het honderd liep?
"Nee, de schade voor Nederland is groot. We zijn lid van de Veiligheidsraad, hebben serieuze onderwerpen met Rusland te bespreken. De aanpak van de affaire rond de leugen van Zijlstra verraadt zelfingenomenheid bij de coalitie. Mensen accepteren dat helemaal niet."

Wat betekent dit voor toekomstige PvdA-steun aan het kabinet?
"Rutte wilde bij de start links en rechts verbinden, een uitgestoken hand bieden. Maar daar heb ik sindsdien weinig van vernomen. Het kabinet heeft een arrogante houding in het parlement, waarbij redelijke verzoeken van de oppositie tamelijk hooghartig worden afgewezen. Ik zie onvermogen om te reageren op wat hard nodig is."

"De werkdrukcrisis: het feit dat politieagenten, onderwijzers, verpleegkundigen en ambulancepersoneel een noodsignaal afgeven. Zij krijgen te weinig respect en waardering."

"Daar moet het kabinet nu in investeren. Als het dat niet doet, kan het er niet van uitgaan dat wij het blijven steunen. Ze moeten de bananen uit hun oren halen en luisteren."

Die werkdruk was al hoog toen u minister van Sociale Zaken was. Waarom heeft u er toen niets aan gedaan?
"Buitengewoon frustrerend: we hebben ongelooflijk moeten bezuinigen dat heeft iedereen enorm gevoeld. Nu wij in de oppositie zitten, komen de economische records en zijn er overschotten."

"Dit is echt het moment om te investeren in de toekomst van de echte helden die voor ons allemaal werken. Ik vind het frustrerend dat het geld na die bezuinigingen nu naar de multinationals rolt. Dat is een bittere schande."

Waarom steunde u de motie van wantrouwen tegen het kabinet niet?
"Ik vind dat je als PvdA voorzichtig moet omgaan met het zwaarste middel. Ik wilde het wel met de fractie bespreken, want ik vond het debat nogal wat. Er werd laconiek omgegaan met een zware kwestie. Dit kabinet zit wat mij betreft in de gevarenzone. Er zijn voorwaarden verbonden aan onze steun, dat wordt onderschat."

PvdA-senator Marleen Barth was op vakantie tijdens de behandeling van de uiterst gevoelige donorwet.
"Een uiterst ongelukkige kwestie, waarbij ik blij ben dat het niet lang heeft geduurd. Waarbij het goed is dat Marleen heeft gezien dat haar aanblijven de PvdA zou schaden en het besluit heeft genomen om te stoppen. Ik heb respect voor dat besluit."

De PvdA verliest fors vergeleken met de vorige raadsverkiezingen.
"Eerst dipten we nog, toen gingen we stijgen. Nu is de kiezer aan de beurt. Het vervult me met enorme trots dat er mensen voor de PvdA de straat op gaan. Er is veel meer enthousiasme dan vier jaar geleden."

Lees ook: De affaire rond Halbe Zijlstra raakt ook premier Mark Rutte

PvdA-leider Lodewijk Asscher is teleurgesteld in de 'arrogante houding' van Rutte III Beeld ANP
PvdA-leider Lodewijk Asscher is teleurgesteld in de 'arrogante houding' van Rutte IIIBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden