Asscher boos op PvdA'ers Zuidoost

AMSTERDAM - De Amsterdam PvdA-leider Lodewijk Asscher noemt het 'schaamteloos' dat de drie geschorste PvdA-raadsleden in Zuidoost hun zetel niet opgeven. Dat de PvdA-fractie nog een onderzoek wil uitvoeren is 'zonde van het geld'.Volgens de Rekenkamer hebben André Bhola, Mala Eckhardt en Egbert Doest zich schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling bij de toewijzing van subsidies en daar persoonlijk voordeel uit gehaald. De PvdA-fractie heeft de drie uit de fractie gezet, zij zijn formeel ook geen lid van de partij meer, maar ze weigeren voorlopig hun zetel op te geven.

Lourens Burgers, fractievoorzitter van de PvdA in de stadsdeelraad, houdt ook nog steeds vast aan een contra-expertise: ''Deze drie mensen zijn hartstikke beschadigd. Ze hebben recht op een mogelijkheid de smet van hun blazoen te halen.'' Burgers zal de afdelingsvoorzitter vragen opdracht te geven voor een onderzoek: ''Ik kan mij voorstellen dat men mij ook het een en ander te vragen heeft. Wellicht is het allemaal mijn schuld.''

De drie raadsleden hebben de griffier niet gemeld dat zij hun zetel opgeven. Eckhardt reageert pas na de zomervakantie, Doest wacht de contra-expertise af en Bhola zei woensdag al als onafhankelijk raadslid te blijven. Volgens de Amsterdamse PvdA-leider Lodewijk Asscher schaadt het gedrag van de PvdA'ers in Zuidoost de hele partij: ''Het wemelt van de vrijwilligers die elke dag keihard hun best doen. Juist als je dit soort gedrag toedekt, schaadt je die mensen.'' Asscher vindt een contra-expertise niet logisch en zonde van het geld.

Lees vandaag verder in de krant:

PvdA Zuidoost heeft gegokt - en verloren

- ANALYSE PATRICK MEERSHOEK

'Het is allemaal toneel,' wuifde André Bhola vannacht de vragen van journalisten weg over het bizarre verloop van de deelraadsvergadering in Zuidoost. De vergadering was begonnen met de verklaring van Bhola dat hij bereid was het voorzitterschap van de deelraad tijdelijk neer te leggen tot een contra-expertise duidelijk zou hebben gemaakt dat hij zich nooit schuldig had gemaakt aan belangenverstrengeling met persoonlijk voordeel. Enkele uren later bleek Bhola wel degelijk uit de fractie te zijn gezet en kondigde hij aan voortaan onder eigen vlag te varen.

Probeer nu Het Parool

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden