Verkiezingen

Asscher blijft achter PvdA-voorzitter Spekman staan

Volgens PvdA-ministers lost een bijltjesdag bij hun partij niets op na de verpletterende verkiezingsnederlaag. Meerdere sociaaldemocratische bewindslieden benadrukten vrijdag dat het belangrijk is de eenheid te bewaren.

ANP/Het Parool
Lodewijk Asscher Beeld ANP
Lodewijk AsscherBeeld ANP

De verslagen lijsttrekker Lodewijk Asscher zei achter de omstreden voorzitter Hans Spekman te staan.

De "shit-uitslag'' moet niet worden afgereageerd op personen, aldus Asscher. Hij zei de kritiek op Spekman en hemzelf te snappen, maar "het is te kort door te bocht te doen alsof het aan één persoon ligt.''

Hij en andere PvdA-bewindslieden reageerden op de kritiek binnen de PvdA op de top van de partij, en de manier waarop de verkiezingscampagne is aangepakt. Vooral Spekman moet het ontgelden. De roep om zijn vertrek wordt steeds luider.

Kritiek kwam onder meer van vertrekkend parlementariër Jan Vos die hard uithaalt naar de top van zijn partij. Vooral PvdA-voorzitter Hans Spekman moet het ontgelden. De roep om zijn vertrek wordt ook elders in de partij steeds luider.

"We moeten niet direct allemaal bijltjesdagen organiseren'', aldus minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. "We moeten goed bij elkaar blijven en kijken hoe je hier uitkomt. Het is vervolgens aan de leden en de aan voorzitter wat ze daarmee willen doen.''

'Regent uit de vorige eeuw'
Vertrekkend PvdA-Kamerlid Jan Vos heeft hard uitgehaald naar de top van zijn partij. "Onze partijvoorzitter wilde terug naar de 19e eeuw, terwijl we leven in de 21e eeuw'', schrijft de politicus vrijdag in een brief aan de Volkskrant.

Vos reageert met de brief op de "historische nederlaag'' die zijn partij heeft geleden. De PvdA ging bij de verkiezingen terug van 38 naar negen zetels. Vos wijt dat aan het feit dat "we in het verleden leefden, met onszelf bezig waren en de kiezers vergaten''.

Het vertrekkend Kamerlid richt zijn pijlen niet alleen op voorzitter Hans Spekman, maar ook op lijsttrekker Lodewijk Asscher. Die gedroeg zich in zijn ogen als "een regent uit de vorige eeuw''. Vos omschrijft de cultuur van de partij verder als "ambtelijk, bureaucratisch en bestuurlijk''.

Vos laat in een reactie weten dat hij desondanks op Asscher heeft gestemd. "Hij trok laat bij, maar mijn steun heeft hij." Hij vindt dat Spekman als partijvoorzitter "zijn consequenties moet trekken".

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken vindt dat er "een heel groot probleem'' is, dat niet aan één persoon te wijten is. "Er is iets fundamenteel misgegaan.'' De discussie of Spekman het veld moet ruimen, vindt hij daarom verkeerd.

"Als het zo moeilijk is, kun je volgens mij beter elkaar een beetje vasthouden'', zegt Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). "Het heeft allemaal niet zo'n zin om naar elkaar te gaan zitten wijzen.''

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) noemt het verlies van haar partij "dramatisch'' en "treurig''. Volgens haar moet de partij zelf erkennen dat er fouten zijn gemaakt. "Daar horen consequenties bij'', aldus Bussemaker. Of dat betekent dat voorzitter Spekman moet vertrekken, moeten de leden volgens haar uitmaken.

De PvdA-leden buigen zich zaterdag in Utrecht over de toestand van de partij na het megaverlies van woensdag. De fractie van de Eerste Kamer komt vrijdag nog bijeen om de uitslag te bespreken.

De verkiezingen

De VVD is woensdag ondanks een verlies van 8 zetels de grote winnaar geworden van de Tweede Kamerverkiezingen. In Amsterdam kreeg Groenlinks de meeste stemmen, gevolgd door D66.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden