Asscher blij met beperkt verlies

PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher is blij met de uitslag. Foto Jean-Pierre Jans

AMSTERDAM - Bloednerveus was hij geweest de laatste dagen. Zou de PvdA haar positie als grootste partij van Amsterdam verliezen? Thuis zitten was geen optie in de slotfase van de campagne en ook gisteren voerde Lodewijk Asscher tot het laatste moment campagne. De PvdA-lijsttrekker en locoburgemeester had wel thuis gegeten, maar er werden ook nog flyers uitgedeeld en vanuit een auto met luidsprekers riep hij tot op het laatst mensen op zijn partij te steunen. Daarna begon het wachten. In zijn werkkamer in de Stopera volgde hij met een handvol van zijn voornaamste medewerkers en zijn vrouw de uitslagen op televisie.

Om half elf was er dan eindelijk een eerste tussenstand, waarbij de PvdA op vijftien zetels stond. Een verlies van vijf, maar een wereld van verschil met de peilingen van een paar weken geleden, toen de partij dreigde te worden gehalveerd. Alles boven de twaalf zetels beschouwde Asscher als winst.

De aanwezigen wisten niet zo goed hoe te reageren. Deze uitslag was heel mooi, maar zou het wel kloppen? Niet te vroeg juichen, maande Asscher, er zijn pas twintig procent van de stemmen geteld.

Zo bleef er een gespannen sfeer hangen. Totdat met zestig procent van de stemmen geteld het beeld gunstig bleef: veertien zetels. Asscher zette het licht op groen voor een feestje, nu duidelijk was dat de partij ruimschoots de grootste was gebleven. ''Ga van de avond genieten, jullie hebben een ongelooflijk knappe prestatie geleverd.''

Hij zei dat het ook te danken was aan de vrijwilligers die langs deuren zijn gegaan om kiezers te paaien. Maar het was meer dan een goede campagne, zei hij. We worden ook beloond voor onze aanpak van de problemen in de stad de afgelopen vier jaar. ''Daar mogen we trots op zijn.''

Tegen middernacht meldde Asscher zich in de Boekmanzaal van het stadhuis om, met de andere partijen, de officiële uitslag te vernemen. Van alle kanten werd Asscher gefeliciteerd met zijn 'overwinningsnederlaag'. Partijgenoten liepen stralend rond. Carolien Gehrels was dik tevreden. Michiel Mulder, nummer zes op de lijst, was 'trots op ons allemaal'. ''We hebben de peilingen als het ware verslagen.''

Oud-wethouder Tjeerd Herrema constateerde tevreden dat de meest uitgesproken tegenstanders van de Noord/Zuidlijn - de SP en Red Amsterdam - het teleurstellend hebben gedaan. ''Er is geen draagvlak om te stoppen met de lijn.'' En Rob Oudkerk zei dat het 'goed is voor Amsterdam dat een derde partij nodig is om een college te vormen'. ''De enorme bezuinigingen die de komende jaren nodig zijn, vergen een breed draagvlak. Als ik Asscher was zou ik inzetten op paars/groen: PvdA, GroenLinks, D66 en VVD.'' (BAS SOETENHORST)
Foto Jean-Pierre Jans

Lees alles over de verkiezingen in Amsterdam
Bekijk de volledige uitslag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden