Asscher: As Siddieq zo nodig sluiten

Islamitische basisschool As Siddieq in stadsdeel de Baarsjes. Foto Peter Elenbaas Beeld
Islamitische basisschool As Siddieq in stadsdeel de Baarsjes. Foto Peter Elenbaas

AMSTERDAM - De As Siddieqschool moet dicht als die integratie tegenwerkt, vindt PvdA-wethouder Lodewijk Asscher. Hij reageert op een brief van een ex-onderwijzeres van de school in Het Parool over de praktijken op school. Volgens haar wordt geen ruimte geboden aan andere culturen dan de islamitische.

Er waren al aanwijzingen dat het op de school niet goed gaat. Maar zowel stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik (PvdA, Zeeburg) als Asscher is geschokt door de brief.

''Er is meer actie nodig. Ik sluit geen enkel scenario uit, ook sluiting van de school niet,'' zei Asscher vanmorgen.

Ook op het gebied van onderwijsprestaties en zorg zijn er signalen dat het niet goed gaat, zei Asscher. ''Voor sluiting is heel veel nodig. Maar we kunnen niet hebben dat kinderen jaren worden onderwezen op een manier die haaks staat op de rechtsstaat en het leven in een moderne stad.''

De wethouder en bestuurders van de stadsdelen waar de As Siddieqschool is gevestigd (Noord, Zeeburg en De Baarsjes) willen zo snel mogelijk met het bestuur spreken. Asscher roept ook andere docenten van de school op zich uit te spreken.

De school staat al onder verscherpt toezicht van de Inspectie van het Onderwijs. De gemeente had ook op een zware rol van de inspectie aangedrongen nadat As Siddieq enkele andere islamitische basisscholen had overgenomen.

''De signalen zijn bekend,'' zegt een woordvoerder van de inspectie. Een nieuw rapport over de school is bijna afgerond. Eerder was de Inspectie positief over de ontwikkelingen op de school.

Raadsleden zijn verontrust. ''Dit is niet de bedoeling,'' zegt PvdA-raadslid Yman Mahrach. ''Als dit klopt, is de oplossing: sluiten,'' zegt VVD-raadslid Huub Verweij.

Elatik zegt al enige tijd signalen te ontvangen dat het niet goed gaat met de school. Met andere bestuurders had ze voor de zomer met de school overleg. ''Er is al een afspraak gepland. Maar ik neem vandaag nog contact met de school op.''

Een alarmerend signaal ontving Elatik onlangs van een ouder. ''Zij was een felle voorstander van islamitische scholen. Maar ze heeft haar kind van school gehaald. Toen dacht ik: als die mevrouw het opgeeft, is er echt wat aan de hand.'' (TON DAMEN EN ADDIE SCHULTE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden