Assange zal ambassade in Londen 'snel' verlaten

Wikileaks-oprichter Julian Assange zal de ambassade van Ecuador in Londen 'snel' verlaten. Hij kondigde dat vandaag aan tijdens een persconferentie. Assange verblijft sinds 2 jaar in de ambassade.

Julian Assange tijdens de persconferentie van vandaag vanuit de ambassade van Ecuador in Londen. Beeld Screenshot CNN
Julian Assange tijdens de persconferentie van vandaag vanuit de ambassade van Ecuador in Londen.Beeld Screenshot CNN

Het is niet duidelijk op welke termijn hij weg wil. Assange zegt hulp te hebben van mensenrechtenorganisaties.

Ecuador blijft hem bescherming bieden. Dat gaf de minister van Buitenlandse Zaken aan, die tijdens de persconferentie naast Assange zat.

Reden voor vertrek
De reden voor zijn 'snelle' vertrek is 'waarschijnlijk' niet de reden die de media geven, zei Assange cryptisch. Verschillende media gingen er vanuit dat hij vanwege zijn verslechterende gezondheid de ambassade zou verlaten.

Zijn gezondheid lijdt inderdaad onder het langdurige verblijf in de ambassade, vertelde Assange verder. Hij komt nooit buiten en krijgt weinig lichaamsbeweging. Daar zou iedereen last van krijgen, aldus Assange.

Assange benadrukte dat hij (nog steeds) niet is aangeklaagd in Groot-Brittanië of in Zweden.

Al twee jaar in ambassade
Hij vluchtte in 2012 naar de ambassade en vroeg politiek asiel aan om te ontkomen aan uitlevering. Hij wordt in Zweden beschuldigd van seksueel geweld tegen twee vrouwen toen hij in 2010 in Zweden was. Hij verliet het land en ging naar Engeland. Toen de hoogste rechters daar in juni 2012 besloten dat hij kon worden uitgeleverd aan Stockholm nam hij de wijk naar de Ecuadoraanse ambassade in Londen.

Assange ontkent de aantijgingen, maar wil niet naar Zweden, omdat hij vreest dat hij vervolgens aan de Verenigde Staten wordt uitgeleverd. Dat land wil hem oppakken omdat Assange allerlei geheime documenten van de Amerikaanse overheid heeft gepubliceerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden