Assad wijst 'toenadering' VS van de hand

De Syrische president Assad heeft maandag een kennelijke toenaderingspoging van de VS van de hand gewezen. Assad reageerde op de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry die zondag onderhandelingen met het Assad-regime niet uitsloot om het geweld in Syrië te stoppen.

Redactie
President Assad vandaag tijdens een ontmoeting met de Iraanse minister van Economische Zaken. Beeld ap
President Assad vandaag tijdens een ontmoeting met de Iraanse minister van Economische Zaken.Beeld ap

'We horen allerlei uitspraken in het buitenland die ons niet raken, we moeten daden afwachten', zei Assad voor de staatstelevisie. Kerry deed zijn uitspraak op de vierde verjaardag van protesten tegen het Assad-regime dat al sinds eind 1970 aan de macht is. De VS proberen Assad te bewegen tot een gesprek over een overgangsstrategie.

'Uiteindelijk moeten we onderhandelen', zei Kerry. 'Iedereen is het erover eens dat er geen militaire oplossing is, alleen een politieke oplossing. Maar om het Assad-regime aan het onderhandelen te krijgen, moeten wij hem duidelijk maken dat iedereen vastbesloten is tot dat politieke resultaat te komen en zijn berekeningen over onderhandelen te veranderen. Dat is nu gaande.'

De Syrische staatstelevisie besteedde meteen uitvoerig aandacht aan de woorden van Kerry. De zender merkte op dat Damascus al eerder voor een politieke oplossing heeft gepleit. Het zijn juist de VS die inspanningen in die richting hebben ondermijnd, het conflict hebben gemilitariseerd en de terroristen hebben gesteund, zei de tv.

Kerry vandaag in Lausanne tijdens een pauze in het nucleaire overleg met Iran. 'Uiteindelijk moeten we onderhandelen', zei hij zondag over het conflict in Syrië. Beeld AP
Kerry vandaag in Lausanne tijdens een pauze in het nucleaire overleg met Iran. 'Uiteindelijk moeten we onderhandelen', zei hij zondag over het conflict in Syrië.Beeld AP

Onrust

Kerry benadrukte vandaag dat hij onderhandelingen bedoelde met het Assad-regime, niet met de Syrische president persoonlijk. Frankrijk liet vandaag weten dat het Assad nog steeds niet als gesprekspartner aanvaardt. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte dat 'het heel duidelijk is dat Assad niet in dit proces thuishoort'. Wel kunnen leden van het regime en leden van de oppositie deelnemen.

Kerry's opmerking heeft ook tot grote onrust geleid in de Arabische Golfstaten. Die worden over het algemeen door soennitische monarchen geregeerd. Zij hebben fanatieke soennitische strijders tegen de seculiere dictatuur in Syrië enthousiast gesteund en willen niets van Assad weten. Sjiitisch Iran steunt Assad wiens familie behoort tot een religieuze minderheid die wortels heeft in de sjiïtische islam.

De Golfstaten bekijken al met argusogen de uitvoerige onderhandelingen die de VS met Iran over nucleaire kwesties voert. Ze vrezen dat de VS het nu ook met Assad op een akkoordje wil gooien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden