Assad weer in het openbaar, biddend in moskee

De Syrische president Bashar al-Assad is zondag in het openbaar verschenen in een moskee in Damascus. Het was zijn eerste publieke optreden sinds de bomaanslag op 18 juli in de Syrische hoofdstad, waarbij vier topmensen van zijn regime werden gedood.

Assad, zondag in een moskee in Damascus. Beeld EPA
Assad, zondag in een moskee in Damascus.Beeld EPA

De staatstelevisie toonde beelden waarop Assad biddend was te zien. De gebeden in de moskee markeerden het einde van de islamitische vastenmaand ramadan. Assad was in gezelschap van zijn premier en zijn minister van Buitenlandse Zaken.

Vice-president Farouq al-Shara was niet aanwezig in de moskee. Het regime ontkende zaterdag geruchten dat hij is overgelopen naar de oppositie.

Van tal van leden van het regime kwam wel vast te staan dat zij overliepen naar de oppositie. Van hen is de vorige premier, Riad Hijab, tot nu toe de hoogstgeplaatste.

Sinds de bomaanslag in Damascus, waarbij een zwager van Assad een van de vier doden was, zijn de gevechten tussen de rebellen en de Syrische regeringstroepen intensiever geworden.

Het Syrische regeringsleger geeft zich in toenemende mate over aan luchtaanvallen om de over het algemeen licht bewapende rebellen uit Damascus en Aleppo, de grootste stad in Syrië, te verdrijven.

Volgens de Verenigde Naties zijn sinds de opstand tegen het regime-Assad 17 maanden geleden begon, meer dan 18.000 mensen door het oorlogsgeweld om het leven gekomen. Rond de 170.000 Syriërs zijn volgens VN-cijfers uit hun land gevlucht.

Veel doden
Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldde dat zaterdag 190 Syriërs werden gedood, van wie 62 in Damascus en omgeving door bombardementen door regeringstroepen.

De nieuwe VN-gezant voor Syrië, de Algerijnse diplomaat Lakhdar Brahimi, wekte de woede van het Vrije Syrische Leger (FSA) door te zeggen dat hij nog niet zo ver is om te stellen dat Assad moet opstappen. 'Onacceptabel', reageerde het rebellenleger FSA.

Brahimi is per 31 augustus de opvolger van Kofi Annan. Voor Annan stond het na het mislukken van zijn vredesplan voor Syrië vast dat Assad moet vertrekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden