Assad vastberaden te blijven strijden

De Syrische president Bashar Assad is vastberaden de opstand in zijn land de kop in te drukken, ondanks toenemende druk van de internationale gemeenschap. Hij verklaarde vandaag door te gaan met de strijd tegen het 'terrorisme' dat volgens hem steun krijgt van het buitenland.

Een strijder van het Vrije Syrische Leger houdt een handgemaakte granaat vast en drinkt koffie in Idlib, Syrië. Beeld ap
Een strijder van het Vrije Syrische Leger houdt een handgemaakte granaat vast en drinkt koffie in Idlib, Syrië.Beeld ap

'Het Syrische volk, dat in het verleden in staat was buitenlandse samenzweringen te vernietigen, heeft opnieuw bewezen in staat te zijn het land te verdedigen en een nieuw Syrië op te bouwen door hun vastberadenheid hervormingen na te streven terwijl tegelijkertijd de strijd wordt aangebonden met door het buitenland gesteund terrorisme', zei Assad volgens het Syrische staatspersbureau SANA.

Ondertussen richt het Syrische leger zich nu op de zuidelijke provincie Daraa. Het dorp Hirak werd onder vuur genomen en er braken gevechten uit tussen regeringstroepen en overgelopen militairen. Volgens activisten voerde het leger tevens een aanval uit op een brug en een tunnel die worden gebruikt door gewonden en vluchtelingen om naar Libanon te ontsnappen.

Nieuw voorstel voor resolutie
De Verenigde Staten gaan een nieuw voorstel doen voor een VN-resolutie omtrent Syrië. In de resolutie, die wordt voorgelegd aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, wordt geëist dat er direct een einde komt aan het geweld. Eerst moeten de regeringstroepen het geweld staken en vervolgens de strijders van de oppositie.

De conceptresolutie, waarin persbureau AP inzage heeft gehad, wordt vandaag nog door de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Marokko achter gesloten deuren besproken, aldus diplomaten. Marokko is de Arabische vertegenwoordiger in de Veiligheidsraad.

Rusland en China, beide permanent lid, hebben twee eerdere conceptresoluties afgekeurd omdat de resoluties onevenwichtig zouden zijn. Of de nieuwe resolutie China en Rusland tevreden kan stellen is onduidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden