Assad toont zich strijdlustig in tv-toespraak maar wil 'oplossingen'

President Bashar al-Assad van Syrië heeft een zeldzame tv-toespraak op de Syrische staatstelevisie gegeven. De speech was ook live bij de BBC. Een strijdlustige Assad zei tijdens zijn toespraak in gesprek te willen gaan met niet-gewapende partijen.

De Syrische president Assad. Beeld EPA
De Syrische president Assad.Beeld EPA

Assad sloot onderhandelingen met de gewapende opstandelingen uit.
De president beloofde tegelijkertijd politieke hervormingen. 'Wij zullen met een hand hervormen en met de andere hand het terrorisme vernietigen'.

Assad noemde de opstandelingen moordlustige criminelen en terroristen. 'Ze noemen hun opstand een revolutie, maar daar heeft dit niets mee te maken. Deze revolutie heeft geen leider en de rebellen behoren niet tot politieke partijen of ideologieën', zegt Assad. 'Deze oorlog heeft ook niets met de islam te maken, de opstandelingen plegen misdaden tegen God. We moeten tegen ze in opstand komen.'

Assad zei een verzoeningsconferentie te willen beleggen met degenen 'die Syrië niet hebben verraden'. De conferentie zou moeten leiden tot een nationaal handvest waarover een referendum wordt gehouden. Het moet uiteindelijk de weg vrijmaken naar parlementaire verkiezingen en een nieuwe regering. 'Regionale en internationale machten moeten hun steun voor gewapende groepen stoppen. Hierna zullen wij een wapenstilstand inlassen en het handhandige optreden van de veiligheidstroepen stoppen.'

Nieuwe regering
Het handvest kan op zijn beurt leiden tot een nieuwe grondwet, waar de bevolking een referendum over kan houden. Op basis hiervan kan een nieuwe regering worden gevormd. 'Dit zal gevolgd worden door een nationale verzoening en amnestie voor mensen die gevangen zijn gezet tijdens de crisis.'

De initiatieven moeten vanuit Syrië komen en niet vanuit buitenlandse bemoeienis, zei Assad. Een politieke oplossing van het conflict is echter alleen maar mogelijk als een einde komt aan de buitenlandse financiering van de rebellen, zei hij. Assad zei nogmaals internationale interventie niet te accepteren. 'Ze willen de onafhankelijk van Syrië afpakken, maar dat laten we niet toe. Syrië zal vrij en soeverein blijven'. Assad bedankt Rusland en China omdat zij achter zijn regime zijn blijven staan.

Assad hield zijn toespraak in het operagebouw in Damascus, in de aanwezigheid van duizenden getrouwen die hem toejuichten. Het was zijn eerste openbare toespraak sinds november.

In de uren voorafgaand aan de toespraak van Assad wordt op verscheidene plekken hevig gevochten. Onder meer in de provincie Daraa en in buitenwijken van Damascus bestoken opstandelingen en regeringstroepen elkaar, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden