Assad: 'Syrische leger aan de winnende hand'


Het Syrische leger heeft 'grote overwinningen' op de rebellen behaald en 'is aan de winnende hand' in het conflict tussen het regime en de opstandelingen. Dat heeft president Bashar al-Assad gezegd op Al-Manar, een Libanees televisiestation van de beweging Hezbollah.

Screenshot van het interview met Assad op Al-Manar. Beeld AP
Screenshot van het interview met Assad op Al-Manar.Beeld AP

Hij suggereerde ook dat Syrië de eerste raketten voor een luchtafweersysteem van Rusland heeft ontvangen. Moskou heeft eerder deze week al laten weten dat het van plan was de S-300 raketten te leveren, ondanks protesten van Israël en het Westen.

Ondertussen heeft de oppositie laten weten dat ze niet deelneemt aan de vredesonderhandelingen als de slachtingen doorgaan. De Syrische Nationale Coalitie komt op dit moment in Istanboel bijeen. De interim-leider George Sabra zei het een farce is diplomatieke onderhandelingen te plannen terwijl Syrische regeringstroepen samen met Hezbollah 'grote misdaden' begaan.

Zeker
Het interview met Assad werd donderdag uitgezonden door Al-Manar. De president zei dat hij 'erg zeker' is van de overwinning en merkte op dat Rusland een deel van de afspraken rond de levering van wapens was nagekomen. Hij zei hier niet specifiek bij dat het om de S-300 raketten ging.

Assad gaf in het interview ook toe dat zijn regering en de Libanese beweging Hezbollah met elkaar samenwerken. 'Strijders van Hezbollah staan langs de Libanees-Syrische grens opgesteld maar de operaties worden uitgevoerd door het Syrische leger totdat de terroristische groeperingen zijn vernietigd.'

Hij veroordeelde de steun die de rebellen krijgen vanuit Turkije, Qatar en Saoedi-Arabië en stelde er op dit moment 100.000 buitenlandse strijders op Syrisch grondgebied vechten.

Invasie
Eerder had een rebellenleider Hezbollah al van 'een invasie' beschuldigd en zei dat er meer dan 7000 strijders van de organisatie deelnam aan aanvallen op de stad Qusair, die in handen is van de rebellen.

Generaal Selim Idriss, de militaire leider van het Vrije Syrische Leger, waaronder verschillende rebellengroeperingen vechten, deed een emotionele oproep bij het BBC programma Newsnight. 'We sterven. Alstublieft, help ons.' Meer dan 50.000 burgers zouden opgesloten zitten in Qusair en er zou 'een slachting' plaatsvinden als de stad zou vallen, zei hij.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden