Assad: Mijn regime staat niet op instorten

De Syrische president Bashar Assad heeft zondag in een interview met de Syrische staatstelevisie verklaard dat zijn regime niet op instorten staat. Hij waarschuwde bovendien voor een militaire interventie in Syrië.

Assad (r) tijdens het interview. Beeld epa
Assad (r) tijdens het interview.Beeld epa

Als een ander land zich mengt in de nationale aangelegenheden van Syrië zou dat 'repercussies' kunnen hebben, zei hij.
President Assad herhaalde in het vraaggesprek zijn plannen om hervormingen door te voeren. Een commissie die onderzoek doet naar de hervormingen heeft volgens hem echter nog minstens zes maanden nodig. Assad zei tevens te verwachten dat er in februari 2012 parlementsverkiezingen gehouden kunnen worden. Aan die verkiezingen moeten ook andere partijen dan de regerende Baath-partij mee kunnen doen.

Opstanden
De beloftes van Assad zullen vermoedelijk weinig weerklank vinden binnen de Syrische oppositie. Die zegt alle vertrouwen in Assad verloren te hebben, omdat hij beloftes doet voor hervormingen, terwijl veiligheidstroepen het vuur openen op vreedzame betogers.
De Syrische leider poogt met harde hand de opstand tegen zijn regime de kop in te drukken.
De internationale gemeenschap heeft dit in scherpe bewoordingen afgekeurd. De Verenigde Staten en de Europese bondgenoten hebben donderdag nog geëist dat Assad direct aftreedt. Assad lijkt zich hier niets van aan te trekken.

Waarschuwing Obama
Assad noemde de afkeuring van de Amerikaanse president Barack Obama 'van geen enkele waarde'. 'Ik ben op dit moment niet bezorgd over de veiligheidssituatie. We kunnen zelfs zeggen dat de veiligheidssituatie verbeterd is.' De situatie in Syrië lijkt volgens Assad gevaarlijk, 'maar we zijn in staat hier mee om te gaan'.
Het veertig minuten durende interview was het vierde openbare optreden van Assad sinds half maart de opstand in Syrië uitbrak. Het was de eerste keer dat hij vragen wilde beantwoorden, hoewel de omroep wordt beschouwd als spreekbuis van het regime. De toon en de inhoud van het interview leken sterk op die van eerdere toespraken. Ook toen probeerde hij vertrouwen uit te stralen, benadrukte hij de soevereiniteit van Syrië en bleef hij er op hameren dat de opstand wordt gevoed door een internationale samenzwering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden