Update

Assad blijft vaag in toespraak voor Syrische volk

De Syrische president Bashar al-Assad heeft vandaag in een toespraak geen enkel uitzicht geboden op een uitweg uit de bloedige strijd waar zijn regime het land in heeft gemanoeuvreerd.

ANP/Redactie

Hij begon zoals gebruikelijk met uiteenzettingen over buitenlandse samenzweringen tegen Syrië en repte nauwelijks over politieke hervormingen die sinds half maart door duizenden Syriërs in betogingen worden geëist.

Ook sprak de president weinig over de door corruptie en wanbeleid haperende economie. Hij liet na voorstellen te doen voor politieke en economische hervormingen waar de geplaagde Syriërs zich iets concreets bij kunnen voorstellen. Assad sprak over comités die zich met de problemen en de hervormingen gaan bezighouden, inclusief 'een autoriteit nationale dialoog die verschillende groepen gaat raadplegen om tot een juist hervormingsplan te komen'. Assad zei dat een dialoog tot een nieuwe grondwet kan leiden.

Sabotage en chaos
Assad deelde in zijn analyse van de gewelddadige onrust de deelnemers in drie groepen in: vreedzame mensen met gerechtvaardigde zorgen, ongeveer 64.000 vandalen en tot slot radicale, godslasterlijke intellectuelen. Hij waarschuwde dat er geen politieke oplossing mogelijk is, zo lang er sabotage en chaos heerst.

Opstand gaat door
Voor de Syriërs die hopen op een lichtpuntje, na maanden van massale protesten die bloedig worden neerslagen, bood de speech niets. Er zijn sinds half maart volgens schattingen meer dan 1600 doden gevallen bij het neerslaan van betogingen en andere gewelddaden en meer dan 10.000 Syriërs zijn naar Turkije gevlucht. Het regime lijkt vastberaden niets toe te geven. De oppositie is mede daarom vastbesloten met de opstand tegen Assad door te gaan. Dit liet het Coördinatie Comité, een overkoepelend orgaan van actiegroepen tegen Assad, in een reactie op de toespraak weten.

Andere Assad
Maar sommige waarnemers zagen wel een heel andere Assad spreken dan de grappende alleenheerser van eind maart. Toen lachte Assad in het parlement de protesten nog weg als incidenten veroorzaakt door buitenlandse samenzweringen. Vandaag sprak de dictator voorzichtiger en op minder opgewekte toon. Hij zei dat er gevochten wordt tegen goed bewapende groepen die 'een minderheid met middeleeuwse ideeën vormen'.

Hij doelde kennelijk op de Moslimbroederschap die zijn vader, Hafez al-Assad, vrijwel uitroeide in 1982 in het opstandige Hama. Assad noemde dat bloedbad vandaag ook in zijn rede: 'Sommige eisen (van de oppositie) komen uit de tijd van confrontatie met de Moslimbroederschap, de zwarte periode. We moeten niet in een zwarte periode blijven hangen', aldus Assad.

Sancties verscherpen
Maar lichtpuntjes bood hij in ieder geval niet. Europese ministers overwegen de sancties tegen Syrië te verscherpen. De Britse minister van Buitenlandse Zaken zei te hopen dat Turkije alle mogelijke druk op Assad uitoefent 'om te hervormen of op te stappen.' Ankara doet zijn best. Een vooraanstaand adviseur van president Abdullah Gül, Ersat Hurmuzlu, liet vandaag weten dat de Turkse regering Assad nog een week de tijd geeft om met hervormingen te beginnen.

VS en Turkije willen actie
De Verenigde Staten hebben laten weten dat ze 'actie willen en geen woorden' van Assad. Woordvoerster van het ministerie van Buitlandse Zaken, Victoria Nuland liet weten dat Amerika de houding van Assad niet langer 'pikt'. Het Witte Huis roept Assad op te stoppen met het gebruiken van geweld tegen zijn eigen bevolking en vraagt de Syrische president snel met hervormingen te komen.

De Turkse president Abdullah Gul zei vandaag dat de toespraak van zijn Syrische collega 'niet genoeg' is en voegde daaraan toe dat Assad over moet stappen op een meerpartijensysteem. 'Assad moet toegeven dat er wel degelijk dingen veranderd zijn. Vervolgens moet hij zeggen dat hij het systeem gaat omvormen tot een meerpartijensysteem, dat alle wensen van de Syrische bevolking worden doorgevoerd en dat hij er persoonlijk op toe gaat zien dat dit proces goed verloopt'. Gul liet duidelijk merken dat zijn geduld met Assad op is. Tot voor kort hadden de twee landen een goede relatie. Maar sinds Assad op zijn eigenlijk bevolking schiet en Turkije de vluchtelingen moet opvangen, is Gul helemaal klaar met Assad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden