Assad: beslissing vrede in een referendum voorleggen

Als er volgende maand tijdens de vredesconferentie in Genève een akkoord wordt bereikt over Syrië, dan zal Assad dat eerst aan zijn bevolking voorleggen in de vorm van een referendum. Dat zei hij gisteravond in een interview met het Libanese tv-station al-Manar. Assad toonde zich zelfverzekerd over een ophanden zijnde overwinning.

Redactie
Assad tijdens het interview met het televisiestation al-Manar. Beeld afp
Assad tijdens het interview met het televisiestation al-Manar.Beeld afp

Het interview toonde een nieuw staaltje oorlogsretoriek van de Syrische president Assad. Het is niet waarschijnlijk dat er een akkoord wordt bereikt tussen de kibbelende partijen die deelnemen aan de vredesconferentie op 5 juni in Genève. Daarvoor liggen de partijen - Rusland, de Verenigde Staten en vertegenwoordigers van de Verenigde Naties - te ver uiteen in hun wensen over de toekomst van Syrië.

Het Westen wil dat de Syrische president in een zogenaamde overgangsperiode zijn macht afstaat aan een interim-regering, maar Rusland houdt Assad het liefst in het zadel en leverde deze week naar verluidt zelfs een lading gevreesde S 300-raketten om het regime militaire versterking te bieden. Deze levering wordt overigens wel in twijfel getrokken. Volgens een (anonieme) bron binnen het leger, is Rusland niet in staat om de S 300-raketten voor de herfst te leveren.

Assad deed in het interview voorkomen dat hij er alle vertrouwen in heeft dat hij de burgeroorlog - die al ruim twee jaar voortduurt - zal winnen. Mochten er volgend jaar presidentsverkiezingen komen, dan zal hij zich kandidaat stellen, zo zei hij, maar wel alleen 'als het volk dat wil'.

'Als ik voel dat mijn kandidatuur noodzakelijk is en als ik de steun van het volk krijg, dan zal ik niet aarzelen om aan de presidentsverkiezingen deel te nemen', liet hij de door Hezbollah gesponsorde Libanese zender weten. 'Deze vraag zal op gepaste tijd worden beantwoord.'

Onderhandelingen
Assad zei ook dat hij van plan is om deel te nemen aan de vredesconferentie en dat hij openstaat voor onderhandelingen met de oppositie - die heeft aangekondigd alleen aanwezig te zijn als aan strenge voorwaarden wordt voldaan. Maar, zo zei de Syrische president ook: elke mogelijke overeenkomst moet worden voorgelegd aan het volk. 'Elke partij kan iets voorstellen, maar niets kan doorgedrukt worden zonder de goedkeuring van het Syrische volk', aldus Assad.

De president liet in het midden hoe een referendum in het door oorlog geteisterde Syrië, waar grote delen van het land onder controle staan van de rebellen, georganiseerd kan worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden