Assad beschuldigt VS van voeden opstand Syrië

De Syrische president Bashar Assad heeft de Verenigde Staten ervan beschuldigd een gewelddadige opstand tegen zijn bewind te voeden. Washington spant met 'terroristen' samen, 'met wapens, geld of publieke en politieke steun bij de Verenigde Naties', zei Assad in een interview dat vandaag werd uitgezonden door de Duitse publieke zender ARD. 'Zij bieden een paraplu en politieke steun aan deze bendes om Syrië te destabiliseren.'

Protest en een oproep aan de VN en Syrië-gezant Annan om iets te doen in Kafranbel, vlakbij Idlib.Beeld reuters

Assad zei verder dat hij niet zal aftreden. 'De president moet niet weglopen voor de uitdaging en wij hebben nu een nationale uitdaging in Syrië', zei hij. Volgens Assad staat de meerderheid van de bevolking nog achter hem. 'De meerderheid vraagt om hervormingen, politieke hervormingen, geen vrijheid.' Assad zei dat hij bereid is tot een dialoog met de oppositie, maar dat hij korte metten zal maken met 'terroristen'. 'Je kunt geen dialoog voeren wanneer ze jouw mensen en jouw leger vermoorden.'

Het interview is volgens de ARD afgelopen donderdag in Damascus afgenomen en opgenomen door de Syrische staatstelevisie. Het is pas de derde keer sinds de opstand in maart 2011 uitbrak dat Assad een westerse nieuwsorganisatie te woord heeft gestaan. Volgens de Syrische oppositie zijn bij de opstand al meer dan veertienduizend doden gevallen.

Assad zei dat hij niet bang is dat hij hetzelfde lot zal ondergaan als de Egyptische president Hosni Mubarak of de Libische leider Muammar Kadhafi. De situatie in zijn land is heel anders dan die in Egypte of Libië.

De voornaamste obstakels voor een vreedzame oplossing vormen volgens Assad de landen die de oppositie steunen, met name Saudi-Arabië en Qatar, Turkije en de VS. Hij verwierp de suggestie dat zijn veiligheidstroepen verantwoordelijk zijn voor het geweld in Syrië. De verantwoordelijken zijn volgens hem een 'mengsel, een amalgaam van Al-Qaida en andere extremisten'. De dood van meer dan honderd burgers in het Syrische dorp Houla in mei weet hij aan bendes die 'met honderden van buiten de stad kwamen'.

Op een vraag van interviewer Jürgen Todenhöfer hoe Syrië zou reageren op militair ingrijpen, waarschuwde Assad dat Syrië zich zal verdedigen. 'Je moet je land verdedigen, je moet voorbereid zijn', zei hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden