Schuim

Asperges? Als ik gestolde snot wil eten, hap ik wel een oester

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de Nationale Opening van het Aspergeseizoen.

Hans van der Beek
Richard Wilms (Aceera) en sterrenchef Niven Kunz (l), de nieuwe ambassadeur van asperges: 'Hartstikke blij, hartstikke trots' Beeld Schuim
Richard Wilms (Aceera) en sterrenchef Niven Kunz (l), de nieuwe ambassadeur van asperges: 'Hartstikke blij, hartstikke trots'Beeld Schuim

Laat ik er maar meteen mee beginnen: ik ben de enige Limburger die niet van asperges houdt. Misschien ben ik iets te vriendelijk nu. Opnieuw: ik vind weinig dingen goorder dan asperges.

Wat best zonde/verspilde moeite is als je in Limburg opgroeit. Al die ritjes langs rijkswegen met plastic stroken over aarde en houten standjes langs de weg waar je de ­asperges goedkoop kunt krijgen, in houten kisten, vers van het land.

Als ik gestolde snot wil eten, hap ik wel een oester. Ik vat het een beetje scherp samen nu. Oesters lust ik wel trouwens.

Witlof is misschien nóg erger. Ook Vlaams/Limburgs goud, de nieuwe kolen, maar ik vind het gestold snot met een zuur-bittere klap in de nek na.

Goed, ik ga dus het Amstel Hotel binnen voor de Nationale Opening van het Aspergeseizoen, met een lunch met allerlei aspergegerechten en een nieuwe aspergeambassadeur. Ik heb zojuist stevig ontbeten, dus mij kan niets gebeuren.

Even dit, als ik aan asperges denk.

Ik ga bij mijn ex-schoonouders op bezoek en we krijgen aspergesoep. Mijn ex-schoonmoeder wil me opscheppen, ik bedank vriendelijk, mijn ex-schoonmoeder zegt: "Oh? Blieft Hans geen asperges!?" En dat ruim twintig jaar.

Maar genoeg over asperges en mij.

In de Spiegelzaal van het Amstel is de aftrap van het nieuw seizoen asperges, een vreugde voor velen. Er zijn zalmtartaar met asperges, Livarhooiham met asperges, kalfslende met asperges, een garnaal met asperges en paling met asperges. Veel zachte g's ook.

Ik kom chef-kok Huub Oudshoorn tegen. "Van asperges val je af, wist je dat?"

Heb ik weer.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Hij legt uit hoe dat zo komt. "Asperges prikkelen het urineorgaan. Je ruikt het ook. Straks niet buiten urineren, hè, anders stinkt de hele Amstel."
Uitgever Lorenzo Ledel zegt het ook: "Kijk daar, ze hebben al extra toiletten geplaatst."

Aspergehumor.

Het is tijd voor het officiële deel. Richard Wilms, directeur van aspergebelangencentrum Aceera, heet ons welkom op alweer de zestiende Nationale Opening van het seizoen - en al die zestien jaar was het goed weer.

Hij roept op dit heuglijke feit vooral te delen op sociale media. "En daar hebben we #asperges2017 voor bedacht."

Korte, best ongemakkelijke stilte.

Met een gigantische lasershow in de Spiegelzaal met de gordijnen dicht - de beat slaat als een asperge op mijn blaas - wordt de nieuwe ambassadeur bekendgemaakt. Dubbele Michelinsterrenkok en meermaals benoemd tot beste groenterestaurateur van Nederland: Niven Kunz.

Hij krijgt een certificaat en een bundeltje asperges.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Nationale Opening van het Aspergeseizoen
Waar Amstel Hotel, Professor Tulpplein
Wie Richard Wilms, Niven Kunz, Sandra Ysbrandy, Mathijs Vrieze, Anita Bos, Rogér Rassin
Wanneer dinsdag 11 april, van 11.45 tot 14.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ***
Hans at aspergesijs en dat ging goed

Oud-ambassadeurs: tv-kok Mathijs Vrieze en presentator Sandra Ysbrandy Beeld Schuim
Oud-ambassadeurs: tv-kok Mathijs Vrieze en presentator Sandra YsbrandyBeeld Schuim
Amstel Hoteldirecteur Anita Bos, Hans Engel, 44 jaar in dienst en Rogér Rassin, chef van La Rive Beeld Schuim
Amstel Hoteldirecteur Anita Bos, Hans Engel, 44 jaar in dienst en Rogér Rassin, chef van La RiveBeeld Schuim
Patricia van Krieken (Stichting Promotie Kalfsvlees), chef-kok Huub Oudshoorn, de man van de dieetadviezen, en zijn partner Lies Oudshoorn Beeld Schuim
Patricia van Krieken (Stichting Promotie Kalfsvlees), chef-kok Huub Oudshoorn, de man van de dieetadviezen, en zijn partner Lies OudshoornBeeld Schuim
Fred ten Kroode (Valderrama olijfolie), Annelies Nillesen, de partner van Ted Janssen van waarborgmerk Euro-Toques: 'Wie knort, vliegt eruit' Beeld Schuim
Fred ten Kroode (Valderrama olijfolie), Annelies Nillesen, de partner van Ted Janssen van waarborgmerk Euro-Toques: 'Wie knort, vliegt eruit'Beeld Schuim
De nieuwe ambassadeur Niven Kunz met het ganse Brabants Asperge Genootschap Beeld Schuim
De nieuwe ambassadeur Niven Kunz met het ganse Brabants Asperge GenootschapBeeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden