Asperge, Olympische groente

Erica Terpstra (R), 'Asperge Ambassadeur ' van 2009, opende donderdag 9 april in het Olympisch Stadion in Amsterdam het aspergeseizoen. Joop Braakhekke proeft ook even mee. foto ANP/Valerie Kuypers Beeld
Erica Terpstra (R), 'Asperge Ambassadeur ' van 2009, opende donderdag 9 april in het Olympisch Stadion in Amsterdam het aspergeseizoen. Joop Braakhekke proeft ook even mee. foto ANP/Valerie Kuypers

"Ja, ik wil!" Als een enthousiaste bruid, zonder een spoortje van twijfel sprak, nee riep Erica Terpsta het uit. "Ja, ik wil asperge-ambasadeur worden en ik zal deze heerlijke, gezonde, sportieve Hollandse groente promoten, zoals ik ook het radijsje promoot."

Als Erica ergens voor gaat, dan gebeurt dat ook vól gas. Zo zwom ze zichzelf naar een Olympische titel, zo knokte ze zich de Tweede Kamer in, zo vertegenwoordigt ze sportend Nederland als voorzitter van het NOC/NSF op internationale toernooien, zo viel ze ruim veertig kilo af en inspireert ze lijnlustigen met haar boek 'Hélp, ik val af!'

Goede keuze van de Stichting Dubbel A om juist deze dame te vragen als ambassadeur voor 2009. Ze verzorgde de aftrap voor het aspergeseizoen afgelopen week in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Een toepasselijke plek voor dit witte goud onder de groenten.

Als overtuigd aspergefan was ik er natuurlijk bij. Vooral ook omdat de organisatie dit jaar, geheel in stijl met de Olympische gedachte, vijf chefkoks uit de vijf verschillende continenten had gevraagd een aspergegerecht te ontwerpen. Culinaire inspiratie voor deze heerlijk seizoensgroente bij uitstek, dat kunnen we goed gebruiken!

Net als bij de meesten van u eet ik mijn asperges het liefst gekookt en geserveerd op de klassieke manier: met hardgekookt ei, peterselie, beenham, een nieuw aardappeltje en een botersausje. Dat blijkt tenminste uit Het Grote Aspergeonderzoek van GMI (Global Marked Insite) onder 1500 Nederlandse consumenten tussen 18 en 65 jaar oud. Bijna 80 procent van de asperge-eters geeft deze bereidingswijze als favoriet op.

Wat mij echter verbaast, is dat slechts 45 procent van de ondervraagden opgeeft vorig jaar in het seizoen (dat loopt van half april tot 24 juni) daadwerkelijk verse witte asperges te hebben gekocht. Meer dan de helft koopt ze dus nog niet! Hoe kan dat? Het imago is goed: gezond én lekker. Ze worden niet ervaren als oubollig of uitsluitend geschikt voor feestdagen. Is de prijs een probleem, zien we op tegen het schilwerk, denken we dat asperges koken moeilijk is? Nieuwe makkelijke, alledaagse recepten kunnen nog veel liefhebbers over de streep trekken. Dat blijkt, want bijna eenderde van de ondervraagden zegt vaker asperges te gaan kopen, als ze lekkere aspergegerechten aangereikt krijgen.

De Olympische chefs gaven in ieder geval een mooie voorzet. Zo maakte Roine Iltes uit Willemstad Curaçao voor Amerika een lekkere cocktail met witte asperges, kingkrab en avocadocrème. Philip Otto van hotel restaurant de La Frontière uit Slenaken, maar van Zuid-Afrikaanse komaf, maakte een heerlijk gerecht van gebakken tilapia op gegrilde asperges, met couscous.

De Australische chef bedacht een struisvogelcarpaccio met gemarineerde asperges. Harold Kok, van het beroemde aspergerestaurant De Hamert in Wellerlooi mocht de Europese eer verdedigen, met een klassieke bereiding met ham, ei, aardappel en botersaus.

Maar mijn favoriete nieuwe aspergegerecht heeft een Aziatisch tintje: roergebakken asperges met teriyaki-tonijn. Ter inspiratie geef ik u het recept. Het komt van de heer Au, van restaurant De Chinese Muur in het Noord-Limburgse Velden. Hij voegt er voor de liefhebbers een romige beure-blanc saus met gember aan toe. Maar met die afgeslankte Erica nog voor ogen, houd ik hem liever sportief en caloriearm. Wie zich over zijn lijn niet druk over hoeft te maken, schept er gewoon een lepel roomsaus bij. Olympisch lekker!

Recept
Gewokte asperges met teriyaki tonijn
(voor 4 personen)
4 stukjes verse tonijn van 80 gram
Teriyaki marinade: 1 eetlepel Japanse sojasaus, 2 eetlepels rijstwijn, 2 eetlepels suiker, 2 eetlepels olie, 1 fijngehakt bolletje gekonfijte gember, 1 fijngehakt teentje knoflook
Half kopje kippenbouillon
8 witte asperges, geschild, schuin gesneden
4 bospeentjes, geschild, schuin gesneden
60 gram peultjes, geblancheerd
20 gram taugé
olijfolie
sojasaus
Meng alle ingrediënten voor teriyaki marinade. Snijd tonijn in dunne plakken, eventueel iets pletten, en laat minimaal half uur marineren in dressing.

Verhit scheutje olijfolie in wok, roerbak hierin asperges goudbruin, voeg wortelstukjes en peultjes toe. Blus af met wat sojasaus en kippenbouillon. Voeg taugé toe en breng op smaak met zout, peper en wat fijngehakte gekonfijte gember.

Leg geroerbakte groenten midden op bord. Maak rolletjes van gemarineerde tonijn en serveer erop. Geef er witte rijst bij.

Tip: Teriyaki marinade kan je ook kant en klaar kopen in de supermarkt.
(PUCK KERKHOVEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden