Asodorpen op vier plekken in de stad

Amsterdam zal vier of vijf locaties reserveren voor de bouw van containerwoningen voor asociale gezinnen. Het is de bedoeling dat de asodorpen relatief klein worden gehouden.

Medewerkers van Rochdale tijdens de ontruiming van de woning van de familie Dimitrov, eerder deze week.Beeld Jean-Pierre Jans

Dit zegt Hester van Buren, lid van de raad van bestuur van Rochdale. Van Buren voert namens de corporaties het woord over de stedelijke Treiteraanpak, die Amsterdam loslaat op de 33 meest complexe gevallen van overlastgevende huurders.

Gisteren is de familie Dimitrov uit haar containerwoning op Zeeburgereiland gezet, onder meer wegens wanbetaling, bedreiging en intimidatie. Daarvoor was de familie wegens soortgelijke problemen uit haar woning in de Eierlandstraat in Amsterdam-Noord gezet.

Bij elkaar
Volgens Van Buren zijn alle hulpinstanties, stadsdelen, politie en corporaties, het erover eens dat de moeilijkste gevallen in aparte containerwoningen moeten worden opgevangen. De asowoningen zullen bij elkaar worden gezet. De plekken zijn volgens Van Buren gekozen en worden bekendgemaakt als alle partijen zijn geïnformeerd. De woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan bevestigt dit.

Het idee van een asodorp komt oorspronkelijk uit Denemarken. Aan de randen van steden zijn daar Skaeve Huse neergezet. In Amsterdam werd in 2007 al een proef gedaan met vijf containerwoningen op een verlaten veldje aan de rand van de Spaarndammerbuurt waar overlastgevende huurders werden ondergebracht. Daarbij waren woningcorporaties, HVO-Querido en stadsdeel Westerpark betrokken. Nu, zegt Van Buren, willen de destijds betrokken woningcorporaties en andere partijen een vervolg. Van Buren: 'Het is belangrijk dat we huurders tegen extreme overlastplegers beschermen. Dat lukt soms alleen als we die in een aparte omgeving plaatsen.'

Stigmatiserend
Dat hoeft niet altijd een containerwoning te zijn, dat kan ook in bestaande bouw met een geïsoleerde ligging. De containers worden pas geplaatst als er kandidaten voor zijn. 'Het kan dus even duren voor de projecten van start gaan.'

Betrokkenen vertellen dat de gemeente aanvankelijk bang was dat de asodorpen een stigmatiserende uitwerking krijgen. Ook zou de gemeente opzien tegen de belastende namen die de dorpen kunnen krijgen.
Vandaar dat Amsterdam aanvankelijk voorstelde dat hooguit één of twee gezinnen per plek op meer dan tien locaties opgevangen moeten worden. Volgens de woordvoerder van de gemeente Amsterdam gaat het nu om maximaal drie gezinnen per plek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden