'Asodorp' lastige huurders succes

AMSTERDAM - De proef met 'het asodorp' in Westerpark, bedoeld voor extreem lastige huurders, is een succes. Omwonenden reageerden in 2006 niet bepaald enthousiast op het voornemen van het stadsdeel een jaar later, naar Deens voorbeeld, vijf probleemgevallen in skæve huse in de Houthavens te plaatsen. Zij waren bang voor overlast; anderen vreesden dat de bewoners in hun asodorp in een isolement zouden belanden.

Op basis van onderzoek blijkt nu dat dit allemaal niet het geval is. Hester van Buren van woningcorporatie Stadgenoot en één van de initiatiefnemers: ''Door de intensieve begeleiding hebben zich geen incidenten voorgedaan.'' En met de afzondering van de bewoners valt het ook wel mee. ''Het zijn over het algemeen eenlingen, maar de bewoners halen hun boodschappen en doen hun dagbesteding in de buurt.''

In de wijken waar de lastige huurders door hun verslaving en psychische stoornissen voor problemen zorgden, zijn hun buren van de overlast verlost. ''Maar,'' zegt Van Buren, ''dat geldt ook voor de bewoners van de skæve huse. Zij zijn ook blij dat ze van de ruzies met hun oude buren af zijn.''

Naar verwachting kan één bewoner binnenkort naar een gewone huurwoning terugkeren. Voor andere bewoners zal dat mogelijk nooit haalbaar zijn.

In Amsterdam komen ongeveer tweehonderd mensen in aanmerking voor een asowoning. Andere stadsdelen willen ook een asodorp hebben, maar voor het welslagen van het project is het van belang dat de speciale woningen in de buurt, maar niet pal naast een 'gewone' wijk staan. Het probleem is dat lege ruimte in de stad steeds schaarser wordt.

Ook Westerpark moet op zoek naar een nieuwe locatie voor het asodorp, omdat het terrein binnen een jaar zal worden bebouwd. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden