Aso-wet nog dit jaar inzetbaar tegen dispuutshuizen
Het geduld met corpsballen raakt op. Amsterdam zet voor het eerst de treiteraanpak in, ontwikkeld voor extreme overlastgevers, om een studentenhuis aan de Kloveniersburgwal in toom te houden.
Door veranderende landelijke wetgeving komt aan het einde van dit jaar voor de studenten ook de ultieme consequentie in beeld: huisuitzetting. De Aso-wet maakt het mogelijk dat het bevoegd gezag niet alleen sociale huurders, maar ook eigenaren uit hun huis kan laten zetten.
Bij de gemeente zijn in het centrum vijftien dispuutshuizen bekend waar in 'meer of mindere mate' overlast wordt gemeld. Het gaat in de meeste gevallen om woningen van het Amsterdamsch Studenten Corps (2700 leden), maar ook over een huis van L.A.N.X. (1000 leden) op de Raamgracht wordt al jaren geklaagd.
Stadsdeel Centrum zet allerlei maatregelen in om de overlast aan te pakken, en gebruikt daarbij de intensieve bemoeienis die hoort bij de treiteraanpak, bedoeld voor extreme overlastplegers.
"Bevoegde gemeentelijke handhavers en de politie spreken de bewoners aan en handhaven door waarschuwingen te geven of zelfs boetes uit te delen," aldus een woordvoerder. Een 'regisseur treiteraanpak' is ingezet om te bemiddelen, geluidsoverlast te meten en te bepalen wat nog meer nodig is om de problemen op te lossen. Normaal worden dit soort maatregelen slechts enkele keren per jaar gebruikt.
Geen interne sancties
Jaarlijks wordt het bestuur van het ASC uitgenodigd door de politie en het stadsdeel om afspraken te maken over het voorkomen van overlast. Dit jaar heeft de gemeente het ASC voor het eerst verzocht interne straffen op te leggen aan hun leden als sprake is geweest van overlast. Maar Boris Bekkering, rector van het ASC, laat weten dat er geen interne sancties zijn opgelegd vanwege de veroorzaakte overlast.
Hij wil niet op specifieke gevallen ingaan. "Wel kan ik zeggen dat we sinds dit jaar extra met overlast bezig zijn: we registreren voor het eerst klachten, maken het onderwerp van gesprek op de algemene ledenvergadering en organiseren een informatieavond voor alle huisoudsten om ervaringen uit te wisselen over hoe ze het best contact kunnen houden met hun buren."
Als dit niet werkt, heeft de gemeente nog een stok achter de deur. Op 1 juli is de Wet aanpak woonoverlast, ook bekend als de Aso-wet, in werking getreden, waardoor gemeenten meer middelen krijgen om woonoverlast aan te pakken. De burgemeester kan, als waarschuwingen of bemiddeling niet werken, bewoners in het uiterste geval uit hun eigen (koop)huis laten zetten om de bron van overlast voor de buurt weg te nemen. Dit was tot op heden alleen mogelijk bij huurders die een corporatiewoning bewonen.
De wet wordt eind dit jaar opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening, waarna het paardenmiddel ingezet kan worden. Maar eenvoudig is het niet. Een woordvoerder: "Praten op straat, of zingen, is niet verboden. We moeten dus goed kijken naar welke instrumenten we inzetten."
Lees ook: Buren dispuutshuis ASC wanhopig door overlast
Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.