ASML wacht rustig af terwijl China en VS ruziën

Wat doe je als China en de Verenigde Staten over je ruziën? Dan houd je je gedeisd. Althans, dat deed Peter Wennink, topman van de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML, woensdag bij de presentatie van de jaarcijfers.

De CEO van ASML Peter Wennink tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Beeld REUTERS/Piroschka van de Wouw
De CEO van ASML Peter Wennink tijdens de presentatie van de jaarcijfers.Beeld REUTERS/Piroschka van de Wouw

In 2018 bestelde een Chinees bedrijf bij ASML een EUV-machine, de grootste, snelste, beste en duurste chip­machine die er te koop is. Om het ­gevaarte te exporteren – voor het vervoer zijn vier Boeings 747 nodig – heeft ASML een vergunning nodig van de Nederlandse regering. De VS wil niet dat die wordt verleend, omdat China met de machine chips voor militaire doeleinden kan maken.

Critici beweren dat de VS wil voorkomen dat China dominant wordt op IT-gebied. China dreigde bij monde van zijn ambassadeur, enigszins verholen, met sancties als Nederland zwicht voor de Amerikaanse druk.

Wennink wilde er weinig over kwijt. Het kabinet heeft informatie gevraagd (wat is het voor technologie, hoe werkt die en wat is de invloed?) en die is verstrekt. Nu is het wachten op het oordeel van de regering.

Uit Wenninks woorden viel op te maken dat chipfabrikanten die niet over de EUV-machines beschikken het lastig gaan krijgen. Enerzijds omdat de machines sneller en goedkoper chips kunnen maken dan ‘oude’ machines, anderzijds omdat de technologie zelf kan innoveren. Geen wonder dat China er een heeft besteld.

Wennink zei niet bang te zijn dat China een EUV-machine gaat namaken, mocht het land er een krijgen. “Zeg nooit nooit, maar namaak is extreem moeilijk.” Een machine bestaat uit 80.000 onderdelen. Honderden bedrijven leveren die. “Zelfs als je alles kopieert en de machine in elkaar zet, dan doet ie het nog niet. Je moet weten hoe de machine werkt.”

Recordomzet

ASML doet al dertig jaar zaken met het Chinese bedrijf dat de machine heeft besteld. Mochten de Chinezen de EUV-machine niet krijgen, dan verkoopt ASML hem aan een ander.

Zoals verwacht, haalde ASML in 2019 een recordomzet: 11,8 miljard euro. In 2018 was dat 10,9 miljard. China was goed voor 12 procent van de omzet, Taiwan voor 51 procent.

ASML verkocht 26 EUV-machines, goed voor 2,8 miljard aan omzet. ASML verdiende overigens meer aan andere machines. Dit jaar verwacht ASML er 35 te verkopen, voor bijna 130 miljoen per stuk. In 2020 verwacht Wennink een hogere winstmarge op de EUV’s, vooral doordat ASML er meer van maakt.

De winst bleef gelijk aan die in 2018: 2,59 miljard euro. Deels kwam dat doordat ASML in 2019 bijna 2 miljard euro uitgaf aan research. Het (vaste) per­soneelsbestand steeg met 3000 werknemers naar ruim 23.000.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden