Asielzoekerscentrum Nieuw-West korter open en kleiner

Het nog te bouwen asielzoekerscentrum aan de Willinklaan in Nieuw-West blijft een stuk korter open dan de aanvankelijk geplande tien jaar.

Het Parool
Het azc in de Bijlmerbajes sluit op 1 januari 2018. Beeld Rink Hof
Het azc in de Bijlmerbajes sluit op 1 januari 2018.Beeld Rink Hof

Het azc op sportpark Ookmeer gaat alleen dienen als overbrugging na de sluiting van de locatie in de Bijlmerbajes op 1 januari 2018, tot de opening van een nieuw azc in de Houthavens.

Deze locatie gaat naar verwachting midden 2019 of 2020 open, dat betekent dat het azc op de plek van de oude Academie voor Lichamelijke Opvoeding aan de Willinklaan voor slechts twee tot drie jaar is. Ook is er plek voor maximaal zeshonderd bewoners, in plaats van de eerder genoemde achthonderd.

De veranderingen zijn het gevolg van een gedaalde instroom van asielzoekers, waardoor het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers haar plannen heeft gewijzigd. Mocht het aantal asielzoekers de komende jaren toch weer sterk toenemen, dan heeft het COA de optie om de locatie aan de Willinklaan toch maximaal tien jaar te gebruiken.

De voorbereidingen voor de bouw van het azc starten later deze maand. Naar verwachting is het azc eind van dit jaar klaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden