Asielzoekers Vluchtkerk krijgen 40 tl-lampen voor kerst

Tienduizenden euro's zijn gestoken in het verbouwen van de Vluchtkerk in Amsterdam-West, waar de asielzoekers van de Notweg hun intrek hebben genomen. Elk land van herkomst heeft zijn eigen slaapkamer, de elektra doet het. Maar eind maart moet de kerk weer worden verlaten.

Heiba Targhi Bakkali
null Beeld anp
Beeld anp

Op gebroken plavuizen, midden in de voormalige Sint Jozefkerk in Bos en Lommer - nu Vluchtkerk, liggen veertig tl-lampen klaar om opgehangen te worden aan het staaldraad. Drie mannen van de gereformeerde kerk De Wijngaard uit Wormer staan op een vier meter hoge steiger om de lampen in het middenschip, de centrale hal, te bevestigen. De lampen zijn hun kerstcadeau aan de ruim honderd dakloze, veelal uitgeprocedeerde, asielzoekers uit het tentenkamp in Osdorp die sinds een maand verblijven in de leegstaande, katholieke kerk.

'We hebben achthonderd euro voor de lampen ingezameld. Waarom? Deels uit naastenliefde, deels symbolisch, dat deze mensen niet in een donker hoekje hoeven weg te kruipen,' zegt André Berkhout (48). Hij en twaalf andere mannen van de De Wijngaard hebben hun zaterdagochtend opgeofferd om de asielzoekers het leven een beetje te vergemakkelijken. Althans, daar gaan ze van uit.

'Het is hier al bijna een gevangenis en nu dit,' klaagt Ali. 'Ja oké, we kunnen naar buiten wanneer we willen, maar wat gaan we daar doen?'

Ook andere asielzoekers bekijken het tafereel met opgetrokken wenkbrauwen. Ze vinden het maar niks, al die tl-buizen en het bijbehorende steriele licht. Younis, die het woord doet namens de Soedanezen, heeft de mannen uit Wormer net beleefd aangesproken. Hij schudt zijn hoofd. 'Dit zijn gevangenislampen. Dat licht, daar word je opgegeven moment gek van en dan ook nog zo véél lampen.'

Lees het hele artikel in Het Parool.

null Beeld RH/JV/Het Parool
Beeld RH/JV/Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden